Vodič za početnike: Kako uočiti ICO prevare

Ako ulažete u početne ponude kovanica (ICO), morate znati da ICO nisu regulirani i da je već bilo mnogo ICO-ova s ​​prevarom. Morate čuvati svoj teško stečeni novac i pametno investirati. U ovom ću članku objasniti kako uočiti ICO prevare.

Provjerite vjerodajnice članova ICO tima:

Transparentan ICO s poštenim ciljevima uvijek će istaknuto prikazivati ​​detalje članova svog projektnog tima na njihovoj web stranici. Oni će ih dodatno dati u tehničkim dokumentima. ICO-i koji znače da stvarno poslovanje nemaju što skrivati ​​od vas što se tiče njihovog projektnog tima.

Ako ne vidite imena, LinkedIn profile, Crunchbase profile, možda ste primijetili ICO s prevarom. Ako ih vidite, detaljno pregledajte njihove profile. Saznajte jesu li uopće implementirali neki zapaženi blockchain-kripto projekt. Provjerite jesu li njihovi raniji projekti uspješno implementirani.

Projekt cilja na industriju. Dobro poznavanje blockchaina je lijepo, ali ne garantira da članovi tima poznaju industriju. Provjerite njihovo relevantno industrijsko iskustvo.

Siguran sam da ste naišli na slučajeve lažnih profila na društvenim mrežama s velikim brojem sljedbenika. Nažalost, za nesavjesne tvrtke lako je postavljanje lažnih profila na društvenim mrežama članova njihovog tima kupnjom sljedbenika ili upotrebom botova. Ako utvrdite da članovi ICO tima tvrde da imaju visoku stručnost u blockchainu na društvenim platformama, s velikim brojem sljedbenika, provjerite objavljuju li redovito sadržajne sadržaje. Ako se članovi ICO tima rijetko bave tisućama sljedbenika objavljivanjem korisnog i zanimljivog sadržaja, tada je sumnjiv taj broj sljedbenika!

Provjerite objavljuju li zanimljive članke povezane s blockchainom na Twitteru, Mediumu i takvim platformama. Ne mogu ovo više naglasiti: nemojte da vas prihvate uredno zapakirani profili na društvenim mrežama, kopajte duboko i otkrijte je li reputacija istinska!

Pažljivo pročitajte ICO tehničku knjigu:

Izvorni ICO objavit će originalni dokument koji jasno opisuje poslovni problem koji će riješiti ili tržišnu priliku kojoj će se obratiti. Jasno će opisati svoje rješenje, uključujući tehnologiju, bez korištenja nepotrebnog marketinškog i tehničkog žargona. Tim će objasniti zašto koriste blockchain i zašto uopće planiraju token.

Ako ne vidite bijelu knjigu ili onu sa sadržajem kopiranim iz drugog projekta, odmah znate da je to prevara. Bez stvarnog poslovnog problema za rješavanje ili tržišne prilike za rješavanje, projekt je vjerojatno shema za prikupljanje brzog novca.

Ako pronađete previše žargona, tada projektni tim u najboljem slučaju ima poteškoća u objašnjavanju vlastitog poslovnog slučaja ili ga u najgorem slučaju nema. Nedostatak odgovarajućeg poslovnog slučaja može ukazivati ​​na to da je projekt piramidna shema u kojoj se rani ulagači nagrađuju novcem koji kasnije ulože. Sjetite se da su takvi programi u mnogim zemljama ilegalni!

Ako tehnička knjiga ne može objasniti zašto im treba blockchain ili token, vjerojatno se voze u ICO skupinom. Obećanje da će se cijeniti token jasan je znak prijevare. Početnici se tijekom svojih godina stvaranja suočavaju s brojnim preprekama i niti jedno od njih ne može osigurati stalno rastuću dobit.

Ne budite lakovjerni investitor koji će nasjesti na takva obećanja. Naučite dobro proučavati ICO bijele knjige, koristite ovaj vodič “Vodič za početnike: Kako provjeriti ICO bijelu knjigu”.

Postoji li smislen ICO projektni plan?

smisleni ICO projektni plan

ICO koji najviše obećava ima funkcionalan proizvod ili radni prototip, što znači da je projektni tim već značajno razvio i da su mu potrebna istinska sredstva kako bi ga dovršio. Ako projektni tim još nema prototip, ali ima detaljan razvojni plan i otvoreni kod u GitHub-u za pregled, i to je dobar znak.

Projekt bez razvojne mape ili skicastog plana vjerojatno još nije obavio posao. ICO-i nisu regulirani i ako projektni tim nestane s vašim novcem, a da ništa ne razvije, ne možete se obratiti pravnom lijeku. Ako ne postoji spremište GitHub ili je prazno ili projektni tim tvrdi da ima zatvoreni kod, klonite se toga!

Kako uočiti ICO prevare provjerom modaliteta distribucije tokena ili prodaje tokena:

Rezervira li ICO tim previše žetona, za npr. 50% tokena, za razvojni tim? Nijedan ICO projektni tim ne bi trebao zahtijevati tu količinu tokena. Nešto nije u redu!

Iako mnogi ICO-i imaju privatnu prodaju tokena prije crowdsalea, gdje nekoliko ulagača kupuje puno tokena po nižoj cijeni, trebala bi postojati ravnoteža. Ako distribucija tokena pokazuje preveliki broj tokena za privatnu prodaju, ICO je vjerojatno prevara.

Kakvo je vaše razdoblje zaključavanja za tokene? Je li predugo nacrtano i daleko u budućnost? Može li plan razvoja projekta opravdati tako dugo razdoblje zaključavanja? Imajte na umu da bi s vrlo dugim razvojnim planom projekt mogao biti doista složen i ne biste trebali ulagati u takve projekte čak i ako su istinski. U najgorem slučaju, dugo razdoblje zaključavanja bez razvojnog plana koji ga opravdava znak je prijevare.

Dok smo već kod žetona, provjerite ima li ICO neograničeni limit. To znači da ne postoji ‘hard cap’ i projekt može prikupiti neograničenu količinu novca! Nijedan plan racionalnog razvoja to ne može opravdati, a vi, investitor, trebali biste se kloniti te ICO-e!

Kako uočiti ICO prevare uz pomoć kripto zajednice:

kripto zajednica pomaže pronaći ICO prijevaru

Ako ste novi kripto investitor, trebali biste zahvaliti živahnoj i nevjerojatno upućenoj kripto zajednici! Nalaze se na Telegram, Slack, Reddit, Facebook, Twitter, LinkedIn i nekoliko internetskih foruma poput BitcoinTalk.

Pravi ICO projektni tim snažno angažira ovu zajednicu, zapravo oni obično angažiraju menadžere zajednica s punim radnim vremenom da redovito komuniciraju sa zajednicom. To prvenstveno čine kako bi izgradili povjerenje kripto zajednice u svoj projekt. Pročitajte više o tome kako upravitelji zajednica grade povjerenje u ICO projekt u ovom članku „ICO manager zajednice: važnost uloge u vašem ICO-u“.

Kripto zajednica može vrlo brzo uočiti ICO prevare. Mnogi od njih su investitori i strastveni su oko blockchaina. Djeluju vrlo uslužno čim uoče prevaru i brzo prošire vijest! Slijedite ove zajednice i brzo ćete upoznati ICO prevaru.

S druge strane, ako o projektu nisu napisali ništa pozitivno, onda mu još ne vjeruju. Ne biste trebali!

Imam zahtjev za vas ovdje. Ako ste do sada pročitali ovaj članak, imate neku strast prema blockchainu i kripto-protokolu i želite da prostor ostane čist. Učini uslugu: ako uočiš ICO prevaru, odmah obavijesti kripto zajednice. Informacije će pomoći ostalim ulagačima da zaštite svoj teško stečeni novac!

Kako uočiti ICO prevare konzultiranjem korisnih resursa:

Tradicionalna novoosnovana poduzeća prikupljaju novac iz fondova rizičnog kapitala (VC). To je uključeni proces koji uključuje mnoge sastanke i veliku količinu dokumentacije. VC su iskusni i filtriraju nedostojne projekte i prevare. Pročitajte ovu usporedbu “ICO vs VC: Iskustvo je važno” da biste znali kako VC štite Ponzijeve sheme, ali ICO u tome nisu uspjeli.

Pripremite se prije nego što uložite u ICO, to će vam pomoći u uočavanju prevara. Preporučujem sljedeće korisne resurse:

  1. Da biste znali rizike od nereguliranih ICO-a, pročitajte ovaj članak “Što je ICO: uvod u početnu ponudu kovanica”;
  2. Da biste znali kako se možete pripremiti za ICO, pročitajte ovaj “Vodič za početnike: Kako sudjelovati u ICO-u?”.

Uložite sigurno, izbjegavajte ICO prevare!

* Izjava o odricanju odgovornosti: Članak se ne smije smatrati i nije namijenjen pružanju investicijskih savjeta. Tvrdnje iznesene u ovom članku ne predstavljaju investicijski savjet i ne bi ih trebale shvatiti kao takve. Istražite sami!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me