Preberite, kaj je Ethereum Classic

Pozdravljeni in dobrodošli v tem vodniku o eni izmed manj razumljenih, a pomembnih kriptovalut – Ethereum Classic. Verjetno ste že kaj prebrali Ethereum (ETH) in morda med branjem naletite na nekaj zmedenih stavkov.

DAO je eden takšnih, ki se pogosto pojavi. Na srečo bomo v tem kratkem priročniku razložili vse o tem in delitev Ethereuma ki se je zgodilo zaradi tega.

V tem vodniku Ethereum Classic bom opisal: kaj DAO pravzaprav je in kako je povezan z Ethereum Classic Fork, različne načine nadgradnje verige blokov (trde in mehke vilice) in kako primerjata Ethereum Classic in Ethereum njihove pogoje tržne predstave danes. Na koncu si bom ogledal ETC VS ETH v smislu njihove posebne prednosti in slabosti.

Na koncu tega vodnika bi morali jasno razumeti, kako je nastal Ethereum Classic, vse o Ethereum Classic Fork, ki ga je ustvaril, malo o tem, kako se ETH in ETC primerjata glede na trenutno tržno uspešnost in prednosti in slabosti vsake valute.

Oh, pa tudi – če boste po branju tega članka ugotovili, da vas zanima nakup in imetje nekaterih ETC, to boste lahko storili prek Coinbase ali katero koli drugo glavno platformo za izmenjavo kripto. Tudi, shranjevanje ETC ne bi smel biti problem – to boste lahko z lahkoto storili tudi na nekaterih denarnicah strojne opreme (tj. Ledger Nano S).

ETC VS ETH je tema, ki je v času, ko sta se skupnosti razdelili, močno razdelila mnenja. Obstajajo tisti, ki menijo, da je bilo prav, da Ethereum blockchain razdelijo, da bi ohranili zaupanje vanj, in tisti, ki menijo, da blockchain nikoli ne sme biti spremenjen tako, da ustreza potrebam razvijalcev ali vlagateljev. Kmalu pa bomo prišli do vsega tega.

Najprej bom začel s pomembno lekcijo iz zgodovine.

Iščete najbolj varno mesto za nakup BTC? Spodaj sem zbral najbolje ocenjene kripto borze, ki so bile odobrene kot najvarnejše platforme za nakup BTC, zato si oglejte.

Ponudnik Visa / Mastercard Na voljo Crypto Naša ocena Pregled Coinbase DA

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Litecoin
  • + 30 več

9.8 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled Binance DA

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Cardano
  • + 150 več

9.6 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled Coinmama DA

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Bitcoin Cash
  • +Še 7

9.4 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Kraken Review DA

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • ČRT
  • + Še 37

9.1 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled eToro DA

  • Bitcoin
  • Bitcoin Cash
  • Ethereum
  • +Še 3

8.6 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled KuCoin DA

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Monero
  • + 210 več

8.5 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Pregled izmenjave Gemini DA

  • Bitcoin
  • Bitcoin Cash
  • Ethereum
  • +Še 21

8.4 Preberite pregled Obiščite spletno mesto Najbolj priljubljena 729 ocen 9,8 bančno nakazilo: DA Obiščite spletno mesto Preberite pregled Izbira urednika 1279 ocen 9,6 Bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 816 ocen 9,4 bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 1174 ocen 9,1 bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 453 ocen 8,6 Bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 563 ocen 8,5 Bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled 603 Mnenja 8.4 Bančno nakazilo: DA Obiščite spletno stran Preberite pregled

Prednosti

  • Je ostal zvest filozofiji kriptovalut (decentralizacija)
  • Zelo priljubljena kriptovaluta

Slabosti

  • Skoraj noben prvotni razvijalec ni ostal pri ETC
  • Nagnjeni k vdorom in drugim kršitvam
  • Nima tako močne podpore v skupnosti kot Ethereum

Decentralizirana avtonomna organizacija – DAO

Platforma Ethereum temelji na uporabi pametne pogodbe. Za tiste, ki niso prepričani, kaj je pametna pogodba, so v bistvu programabilni sporazumi med dvema ali več strankami. To pomeni, da se lahko denar prenaša iz ene stranke v drugo brez potrebnega zaupanja vrednega posrednika. Obe strani zaupata ali preverita, ali je koda legitimna, in koda sprosti denar ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Decentralizirana avtonomna organizacija ali DAO (izgovorjeno "dow") na kratko je bil zelo zapletena pametna pogodba. Tudi to je imelo precej impresiven namen. Zamisel je bila, da bo zagotovila denarno skupino za plačilo razvoja decentraliziranih aplikacij, ki bodo v prihodnosti zgrajene v omrežju Ethereum.

Preberite, kaj je Ethereum Classic

Ideja je bila preprosta, a ustvarjanje, kot boste kmalu ugotovili, ni bilo. Če želite imeti glasovalne pravice v DAO, bi morali kupite posebne žetone. Te "DAO žetoni" bi kupili z domačim kriptovalutnim etrom Ethereum. Lastništvo žetonov DAO je pomenilo, da ste bili del postopka odločanja, ki je odločal, kateri dApps prejeli denar in ki ne.

Da bi bil odobren dApp (decentralizirana aplikacija), bi ga moral razvijalec, ki stoji za njim, najprej osvetliti skupina znanih strokovnjakov in razvijalcev v omrežju Ethereum. Nato bi se dal na glasovanje. Če je predlagani dApp prejel najmanj 20% glasov ki so ga oddali sodelavci DAO, bi bil denar dodeljen in delo bi lahko nadaljevali na projektu.

Ethereum Classic: primerjava tradicionalnih organizacij z decentraliziranimi organizacijami.

DAO je bil revolucionaren predlog, ki se je izkazal za izjemno priljubljenega med vlagatelji. Zdelo se je, da so vsi, ki so vedeli za Ethereum, želeli kupiti glasovalno pravico v omrežju. Narišali so jih prilagodljivost in preglednost sistem se je zdel ponujen. V prvem mesecu prodaje DAO žetonov je projekt zbral veliko število eterskih kovancev. Ocenjena vrednost v času prispevanja teh kovancev je bila 150 milijonov dolarjev. To je predstavljalo skoraj 15% vsega obstoječega Etra.

Kot del programa DAO so tisti, ki stojijo za njim, skrbno ustvarili možnost izstopa. Ne bi bilo dobro, če bi bili, ko bi bili noter, tam ujeti! Kaj pa, če bi smešni projekti, pri katerih niste želeli sodelovati, začeli dati zeleno zelenico?

Ethereum Classic: kovanec ETC, umeščen med nekaj božičnih lučk.

Zato je bil ustvarjen izhod iz DAO. Znan je bil pod imenom "Funkcija delitve". To bi vlagateljem omogočilo, da si povrnejo eter, ki so ga prispevali. Z uporabo tega "Funkcija delitve", uporabniki so lahko ustvarili tudi tisto, kar se imenuje "Otrok DAO". Če bi se vam pridružilo več članov DAO, bi lahko celo začeli sprejemati druge ideje za dApps in dodeliti denar za njihov razvoj.

Edini pogoj, ki ga je bilo treba upoštevati v celotni pametni pogodbi, je bil, če člani zapustijo DAO, 28 dni ne bi mogli porabiti svojega etra. Vendar so mnogi razvijalci to izpostavili kot potencialno vrzel in hitro sprožili težavo. Ustvarjalci DAO njihovih protestov niso jemali resno.

Kaj bi lahko šlo narobe? DAO kramp

Vrzeli, na katere so opozarjali nekateri sektorji skupnosti Ethereum, so bili usodnega dne izkoriščeni sredi junija 2016. Nekomu je uspelo ukradel približno eno tretjino denarja, ki je bil shranjen v pametni pogodbi DAO. Za podjetnega hekerja bi to lahko bil dober dan! Skoraj se jim je uspelo odreči z eterjem, ki je bil vreden približno 50 milijonov dolarjev ob uri!

Poglejmo si nekoliko podrobneje, kako je napadalcu uspelo izkoristiti vrzel.

Če je imetnik žetonov DAO želel odstopiti od pogodbe, mora le zahtevati njihovo odstranitev. Takrat je bil postopek dvojen. Najprej bi uporabnik prejel kovance ETH, ki jih je najprej prispeval k DAO. Drugič, transakcija bi posodobila knjigo, skupno število kovancev v pogodbi pa bi bilo preračunano.

Preberite, kaj je Ethereum Classic

Vendar je heker lahko ustvaril funkcijo, zaradi katere se je postopek ponovil, preden je bilo knjigo mogoče posodobiti. To je pomenilo, da so jim izplačali večkratni znesek kovancev ETH, kot so jih prvotno prispevali.

Postopek se je ponavljal, dokler približno tretjina celotnega etra, shranjenega v pogodbi, ni bila prenesena na hekerje "Otrok DAO" pogodbe. To je povzročilo nemir med tistimi, ki so sledili razvoju DAO.

Na tej točki, če imate nekaj kovancev ETH, boste morda v paniki. Morda mislite, da je celoten sistem pokvarjen. Ne skrbi. Ni. Kot je takrat izjavil en razvijalec in soustanovitelj Ethereuma: če bi rekli, da je za napad na DAO krivo omrežje Ethereum, bi bilo kot kriviti "internet" vsakič, ko se spletno mesto sooča s težavami, zaradi katerih ne uspe.

Najden najnovejši kupon Coinbase:

Kaj bi lahko storili pri krampilu DAO?

Razumljivo, a nerazumno je, da je veliko zgodnjih vlagateljev, ki sami niso bili programerji blokov ali razvijalci, vendar so slišali za napad DAO, mislili, da je Ethereum pokvarjen, in so hiteli prodati svoje kovance. Cena je padla od okrog 20 do 13 dolarjev, in mnogi so trdili, da je bila to smrt Ethereuma.

Ethereum Classic: načrt ETC.

Ker pa je bila v pametni pogodbi 28-dnevna klavzula, heker sploh ni mogel storiti ničesar s svojimi 50 milijoni dolarjev, dokler se ta čas ni iztekel. To je dalo skupnosti Ethereum čas a) – razpravljali o možni rešitvi in b) dokončajte morebitno rešitev. Predlagane so bile tri ideje:

  • The "Preživetje najmočnejšega" pristop – ne storiti ničesar. Slaba koda si zasluži izkoriščanje. To bi morali razumeti kot drago lekcijo.
  • Mehke vilice (več o tem v trenutku).
  • Trde vilice (spet informacije kmalu prihajajo tudi o tem!)

Spodaj bom obravnaval prednosti in slabosti vsakega.

Delati nič

The "delati nič" pristop opira na ideologijo, ki zakonik je zakon. Če naredite slabo kodo, bi morali biti kaznovani. Če ste se pripravljeni z nepreizkušeno kodo zapletati s stotimi milijoni dolarjev, se morate soočiti s posledicami. Zgodnje kripto skupnosti, ki imajo tako močno naklonjeno svobodnjaštvo, ni presenetljivo, da je ta možnost našla takšno podporo.

Soft Fork: Kaj je Soft Fork?

Ker gre za članek, namenjen začetnikom, ki poskušajo razumeti valuto Ethereum Classic, raje natančno razložim, kaj to pomeni mehke vilice.

Blockchains je mogoče spremeniti na enega od dveh načinov. S a trde vilice, ali mehke vilice. Soft fork je sprememba pravil omrežja, ki je združljiva z nazaj. Ne skrbite, če se to sliši neverjetno zapleteno, res ni!

Samo pomislite na to kot na Microsoft Word. Če imate najnovejšo različico MS word in besedilni dokument shranite na pogon USB, bo še vedno deloval v redu, ko ga odnesete v hišo svojega prijatelja, ki ima morda izdajo MS Word 2007. To je tisto, kar razumemo s povratno združljivostjo.

Tako kot v primeru MS Word tudi spremembe v verigi blokov, ki so značilnosti novejše verige, v starejši različici verige ne bodo delovale. Na primer, besede, ki so dodane v program za preverjanje črkovanja MS Word, bodo v starejši različici programske opreme prišle kot napake, v novejši pa ne.

Ethereum Classic: značilnosti ETC.

Ideja mehkih vilic, če bi jo uporabili pri neredu, v katerem je DAO pustil razvijalce Ethereuma, bi pomenila, da je uporabnik sam izbral, ali želi zagnati novo kodo ali ne. Ne glede na to, ali so ali ne, bodo še vedno lahko komunicirali med seboj. Predlog bi teoretično, popolnoma zaklenili Eter, ki ga je heker ukradel. Mehke vilice bi pomenile, da bodo vsi bloki, ki vsebujejo transakcijo, ki vključuje premikanje ukradenih kovancev, prezrti.

Ideja se je na papirju zdela čudovita in je imela veliko podporo. Vendar je kmalu član skupnosti ugotovil še eno potencialno težavo. Soft fork bi odprl omrežje še enemu potencialnemu tveganju – a "Zavrnitev storitve" napad.

Kakšna tveganja predstavljajo napad napadov z zavrnitvijo storitve (DoS)?

Rudarji potrjevanje transakcij v omrežju Ethereum je nagrajeno z "plin". Ta nagrada jih tudi ščiti pred napadi DoS. Za pošiljanje neželene pošte s transakcijami bi moral napadalec vključiti veliko "plin" za vsakega "Lažne" transakcijo, ki so jo ustvarili.

To bi uspelo pretirano drago napasti omrežje na tak način. Težava z idejo soft fork je, da bi napadalci lahko poslali samo pogodbo DAO s transakcijami. To bi rudarje prisililo k reševanju številnih nesmiselnih algoritmov in za to ne bi dobili skoraj nobene finančne nagrade.

Preberite, kaj je Ethereum Classic

To je pomenilo, da je bila ideja o mehkih vilicah ukinjena. Prav tako je omejilo število možnih rešitev za napad DAO na samo dve: ne delajte nič in trde vilice.

Hard Fork: Kaj je Hard Fork?

Mehke vilice so združljive z nazaj in trda vilica ni. To je glavna razlika med obema načinoma nadgradnje verige Ethereum (ali katerega koli drugega).

Ko končate, trde vilice ni mogoče spremeniti. Če kot rudar nove kode (pravil) ne uveljavite sami, ne samo, da ne morete uporabljati posodobljene različice programske opreme, temveč prav tako ne morete več na noben način komunicirati z novo verigo blokov ali omrežjem.

Predlagani trdi vilic v omrežju Ethereum bi na določeni točki razdelil verigo blokov. Predlagana točka je bila tik pred napadom DAO. Ideja je, da bi do izbrane točke obstajala stara in nova veriga (ustvarjena s trdim delom) enako. Po razcepu se veriga razcepi in vsaka nova veriga postane neodvisna druga od druge.

Ideja trdega dela je taka vrnil bi vsa manjkajoča sredstva tistim, ki so izgubili zaradi napada DAO. Morala je biti kodirana pametna pogodba o vračilu kupca, ki bo uporabnikom omogočila dvig denarja.

Split Ethereum in njegova polemika

Ta ideja je bila med člani skupnosti Ethereum zelo sporna. Bili so tisti, ki so vzeli "zakonik je zakon" stališče in dejal, da je bistvo verige blokov v tem, da enemu organu ne dovoli nadzora. Medtem je bilo veliko takih, ki so samo želeli svoj denar nazaj.

Tisti, ki so to čutili "zakonik je zakon" se je odločil še naprej izvajati staro različico programske opreme, ki je obstajala pred vilicami Ethereum Classic in je učinkovito ohranil staro verigo (z napadom DAO). Medtem so tisti, ki so podprli vračilo, začeli kopati novo verigo in nastali sta dve valuti, kjer je bila prej samo ena.

Ethereum Classic: spletno mesto ETC.

Nespremenjena različica verige je postala znana kot "Ethereum Classic" (ETC), novi, skupaj s povračilom napadov DAO, pa je zdaj znan kot ETH ali samo Ethereum. Ta druga veriga ima večino podpore skupnosti, pa tudi večino vodilnih razvijalcev pri projektu. To kaže trenutna razlika v tržna kapitalizacija med Ethereum in Ethereum Classic po razdelitvi Ethereuma.

Kaj je Ethereum Classic?

Kot sem že omenil, je bila Ethereum Classic prvotna veriga, "bradavice in vse" tako rekoč. Ni bilo spremembe, ki bi omogočila vračilo napadov DAO.

Trenutna cena vsakega kovanca Ethereum Classic je 6,92 $ (od 21. avgusta 2021). Ima tržno kapitalizacijo 800 milijonov dolarjev. Trenutno zaseda 18. mesto glede na skupno omrežno vrednost. Spodaj sem vljudno objavil tudi celoten graf digitalnega sredstva Coinmarketcap:

Ethereum Classic: ETC cenik.

Čeprav je Ethereum Classic večinoma ista kriptovaluta kot Ethereum (ETH), ima eno grdo razliko – večina prvotnih razvijalcev na tem ne dela več. Ustanovitelja Vitalik Buterin in Gavin Wood sta oba pustila za seboj v prid novi verigi. S tako velikimi imeni se verjetno zdi nenavadno, da bi si kdo še želel kaj opraviti z Ethereum Classic.

Da bi razumeli, zakaj to počnejo, je pomembno, da najprej pravilno razumete verige blokov. Najpomembnejša in potencialno prelomna značilnost verig blokov je, da delujejo, ne da bi jih nadzorovale sile, ki so bodisi povezane s projektom, kar je še pomembneje, zunaj njega.

Za tiste, ki še naprej podpirajo ETC, je bil hard fork priročen izhod za zaščito bogatih vlagateljev. Predstavljal je ravno nasprotno od tistega, za kar je bil blockchain zasnovan. Težki in nadzorni pristop tistih, ki so v napadu DAO izgubili denar, sploh ni bil sprejemljiv.

Na koncu vprašanje ETC VS ETH prihaja do tega, koliko vsak posameznik ceni nespremenljivost (pomanjkanje sposobnosti spreminjanja) verige blokov.

Ethereum (ETH)

Kot lahko razberete iz tržne kapitalizacije posamezne valute, kriptovaluta meni, da je Ethereum tak resnična različica verige Ethereum. V času pisanja tega članka je vrednost omrežja popolnoma nadomeščala vrednost Ethereum Classic.

Cena ETH je trenutno le sramežljiva 400 dolarjev. Skupna tržna kapitalizacija omrežja je impresivna 45 milijard dolarjev. Zaradi tega je po vrednosti najbolj dragocenih kriptovalutnih omrežij na drugem mestu le Bitcoin.

Spet sem vključil graf Ethereuma spodaj. V času razdelitve Ethereuma boste videli rdečo puščico.

Ethereum Classic: grafikoni cen Ethereum.

Prednosti in slabosti Ethereum Classic in Ethereum

Zdaj pa na hitro opozorimo na nekatere glavne prednosti in slabosti Ethereuma in Ethereuma Classic.

Ethereum

prednosti Prednosti

✓ Ima večino prvotni razvijalci za njim. Ti so še vedno zavezani prvotnemu načrtu.

✓ Hash a višja hitrost razpršitve kot ETC. To pomeni, da je v omrežju več rudarjev, ki potrjujejo transakcije, kar bi moralo pomeniti, da je bolj varno.

✓ Ima Enterprise Ethereum Alliance v svojem kotu. To je skupina nekaterih največjih svetovnih podjetij in bank, ki eksperimentirajo z mrežo. Ko so člane začeli napovedovati za EGP, je cena Ethereuma resnično vzletela.

✓ Lahko jih kupite na večini vrhunske borze kriptovalut (tj. Coinbase in Binance) in jih je mogoče shraniti na večini najbolj varnih kripto denarnic (Ledger Nano S, Trezor, itd.). Upoštevajte pa, da vse to velja tudi za ETC.

slabosti Slabosti

Split Delitev Ethereuma, ki je ustvaril ETH in ETC kršila eno glavnih pravil blockchaina. Blockchain naj bi bil popolnoma nespremenljiv (ne morem ga spremeniti). Če bi ga enkrat spremenili, da bi prihranili denar ljudi, in se teoretično lahko ponovi. Naslednjič pa morda ne bo takšna sprememba, usmerjena v skupnost.

Ethereum Classic

prednosti Prednosti

✓ Ostal zvest prvotna vizija tega, kar naj bi bil blockchain. V čem je smisel nespremenljive knjige, če jo je mogoče spremeniti po volji skupnosti?

✓ Potencialno bolj potencial za vlagatelje. Seveda gre za naložbo z visokim tveganjem, vendar obstaja nekaj vplivnih podpornikov projekta, kot je Barry Silbert iz Grayscale Investment Trust.

slabosti Slabosti

The Nima EEA, ki dela na ustvarjenih decentraliziranih aplikacijah za svojo verigo blokov.

✗ Nima več vodilnih razvijalcev Ethereuma, ki so sploh prišli do ideje o Ethereumu.

✗ Nekateri menijo, da jo podpirajo tisti, ki nasprotujejo celotnemu projektu Ethereum.

Primerjajte Ethereum Classic vzporedno z drugimi

Ali si vedel?

Primerjajte Ethereum Classic vzporedno z drugimi

Vse kripto izmenjave so morda podobne vam, vendar so NE vse enako!

Ja! Pokažite mi primerjalno tabelo

Zaključek

To je moj vodnik po Ethereum Classic. Upajmo, da zdaj veste veliko več o tem, kako sta nastali dve kriptovaluti z Ethereumom v naslovu.

V tem priročniku smo veliko zajeli, zato povzemimo. Morali bi se naučiti:

  • Kaj je DAO?
  • Zakaj DAO ni uspel.
  • Kaj so trde vilice in mehke vilice.
  • Zakaj se je skupnost Ethereum razšla zaradi odločitve, da se Ethereum razdeli.
  • Kaj je Ethereum Classic (ETC)?
  • Kaj je Ethereum (ETH)?
  • Prednosti in slabosti obeh.

Upam, da ste našli ta priročnik na 30. najbolj priljubljeni kriptovaluti tako prijeten kot uporaben.

Ne pozabite tudi, če načrtujete nakup ETC-ja zase, vedno poskrbite, da je postopek tak varno, in da to počnete prek zaupanja vredna borza kriptovalut. Idealni akcijski načrt bi bil videti takole:

  1. Registracija dne Coinbase (ali katero koli drugo najbolje ocenjeno kripto izmenjavo ki ponuja ETC kot možnost);
  2. Nakup želene količine ETC kovancev;
  3. Shranjevanje istih kovancev na eni od zanesljivih in zaupanja vrednih denarnic za kriptovalute (tj. Ledger Nano S ali Trezor).

Z vsem novim znanjem, kaj se vam zdi pomembnejše – vračilo denarja vlagateljem ali ohranjanje nespremenljivosti blockchaina? Radi bi slišali vaše misli o tej zadevi!

Vsebina, objavljena na tej spletni strani, ni namenjena nobenemu finančnemu, investicijskemu, trgovalnemu ali kakršni koli drugi obliki nasveta. BitDegree.org ne podpira ali predlaga, da kupujete, prodajate ali držite kakršno koli kripto valuto. Preden se odločite za finančne naložbe, se posvetujte s svojim finančnim svetovalcem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me