Centraliserad vs Decentraliserad: Vad är skillnaden?

Så du har forskat på “Bitcoin” och “Blockchain” och du snubblar över termen “decentralisering”. Men vad betyder decentralisering? Tja, idag ska jag definiera decentraliserat i enkla termer så att alla (inklusive dig!) Kan förstå det. Det är därför jag gör en centraliserad vs decentraliserad jämförelse.

Decentralisering är en av de viktigaste fördelarna med att använda ett blockchain-protokoll, så det är väldigt viktigt att du förstår fördelarna med dagens samhälle.

I denna Centraliserade vs Decentraliserade guide kommer jag att börja med att förklara vad centralisering betyder, tillsammans med en lista över dess nackdelar.

Därefter kommer jag att förklara vad decentralisering är och vad som gör den så annorlunda. För att göra det enklare för dig kommer jag att ge dig några exempel på de olika branscherna som kan dra nytta av att använda ett decentraliserat system.

I slutet av läsningen av min Centraliserade vs Decentraliserade guide kommer du att ha all information du behöver för att bestämma vilket system du tycker är bättre.

Så vad väntar du på? Låt oss börja med att utforska termen “centralisering”!

Vad betyder centralisering??

Logotips för sociala medier - Centraliserad kontra decentraliserad

Senaste Coinbase-kupong hittades:

Innan jag förklarar den exakta innebörden av centralisering vill jag att du ska tänka på några av de system som du använder varje dag. Oavsett om det är Facebook, YouTube, Twitter, ditt bankkonto eller praktiskt taget allt annat du använder – dessa styrs alla av en central myndighet.

Detta innebär att en datatransaktion måste verifieras för att en datatransaktion ska kunna verifieras. Låt mig förklara detta ytterligare genom att använda exemplet från Yahoo …

Tänk dig att du vill skicka en privat e-post till din vän med några roliga bilder från en fest. Du loggar in på ditt Yahoo-konto, skriver in e-postmeddelandet, laddar upp bilderna och skickar det sedan till din vän. Vid denna tidpunkt, tänk på vilken information Yahoo har om dig.

När du först registrerade ett konto hos Yahoo, var du tvungen att ange din personliga information, till exempel ditt fullständiga namn, nationalitet och födelsedatum. Därefter lagras varje enskilt e-postmeddelande internt på Yahoo-centraliserade servrar.

Detta innebär att du måste lita på att Yahoo kommer att hålla all din data privat. Dessutom måste du lita på att de inte kommer att använda denna information för deras fördel, till exempel att sälja den till reklamföretag.

Som, som vi nu vet, ofta kan vara fallet. År 2015 upplevde Yahoo en av de största hackarna genom tiderna. En grupp hackare kunde få tillgång till sina centraliserade servrar, så att de kunde se privata e-postmeddelanden inom miljontals konton.

Anledningen till att de kunde få tillgång till all denna information var att Yahoo använder centraliserade servrar. Om denna centrala felpunkt hackas är hela nätverket i riskzonen.

För att klargöra har jag identifierat tre huvudfrågor med ett centraliserat system.

  1. Du måste lita på att den centraliserade organisationen kommer att hålla dina data säkra
  2. De har full kontroll över systemet och dina data
  3. Om huvudservrarna äventyras riskerar data

Dessa frågor är inte bara relaterade till Yahoo, utan nästan varje system som du någonsin använder. Så nu när du vet vad centralisering är kommer nästa del av min Centraliserade vs Decentraliserade guide att definiera decentralisering.

Vad betyder decentralisering?

Innan jag ger dig några verkliga exempel på en decentraliseringsdefinition trodde jag att jag skulle förklara några av dess huvudfunktioner. För det första möjliggjordes decentralisering med blockchain-teknik.

Den första blockchain någonsin var Bitcoin-klienten, som skapades 2009. När någon skickar Bitcoin till någon annan verifieras inte transaktioner av en central myndighet.

Istället kan vem som helst ansluta sin dator till Bitcoin-systemet för att verifiera en rörelse av medel. Varje enhet som är ansluten till systemet kallas en “nod”, och totalt finns det tusentals oberoende noder som alla hjälper till att driva nätverket.

Detta innebär att för att nätverket ska hackas skulle hackare behöva ta kontroll över varje enskild nod – detta är nästan omöjligt. Detta innebär också att blockchain är det säkraste och säkraste sättet att skicka och ta emot pengar.

Det viktiga att komma ihåg är dock att decentralisering inte bara är för finansiella transaktioner. Som jag kommer att förklara längre ner kan decentraliserade system användas i nästan alla branscher i världen!

Den andra saken att komma ihåg är att människor inte behöver identifiera sig för att interagera med ett decentraliserat system. De använder helt enkelt en privat och offentlig nyckel, vilket innebär att de kan förbli anonyma.

Centraliserad vs Decentraliserad

För det tredje kontrolleras ett decentraliserat system som fungerar på blockchain av ingen enda myndighet, och det stöds inte heller av någon central regering eller nationalstat. Istället fördelas kontrollen rättvist till alla som vill använda systemet. Detta gör samhället rättvisare eftersom det tar kontrollen bort från kraftfulla företag. Sammantaget skulle dessa fördelar ha gjort det nästan omöjligt för Yahoo-servrarna att hackas 2015.

Nu när du vet vad decentralisering är kommer jag i nästa del av min Centraliserade vs Decentraliserade guide att ge dig några verkliga exempel på hur decentraliserade system kan göra världen till en bättre plats.

Centraliserad vs Decentraliserad: Användningsfall

Betalningssystem

Den uppenbara utgångspunkten skulle vara att prata om det globala betalningssystemet, eftersom detta var den ursprungliga idén bakom världens första decentraliserade kryptovaluta – Bitcoin. Varje bank i världen arbetar på centraliserade servrar. Detta innebär att de har tillgång till hela din ekonomiska verksamhet.

De vet hur mycket du får betalt, var du spenderar dina pengar, vem du skickar dina pengar till och allt annat relaterat till ditt bankkonto. Dessutom, om någon kunde få tag på ditt internetbanklösenord, eller ännu värre, hacka bankens centraliserade servrar, skulle de ha tillgång till all denna information. Om de centraliserade servrarna misslyckades (vilket händer hela tiden) kan du nekas tillgång till dina medel.

När vi jämför centraliserat kontra decentraliserat löser ett decentraliserat betalningssystem alla dessa problem. När du använder en kryptovaluta för att skicka eller ta emot betalningar behöver du inte lita på en tredje part för att bekräfta transaktionen. Det är därför Bitcoin och vissa andra kryptovalutor kallas “peer-to-peer digital currency”.

Eftersom det inte finns något krav för tredje part är avgifterna väsentligt lägre och i vissa fall praktiskt taget gratis. Detta gör kryptovalutor perfekta när du skickar eller tar emot en betalning från någon i ett annat land, eftersom företag som Western Union tar ut höga belopp.

Decentraliserade system är gränslösa, så det gör ingen skillnad om du skickar pengar till någon i din hemstad eller någon på andra sidan världen. Det tar samma tid och avgifterna är desamma.

Dina medel är också mycket säkrare när du använder ett decentraliserat system. Den enda personen som har tillgång till dina pengar är du eftersom du är den enda som har privata nycklar för att få tillgång till dina pengar. Om du följer rätt säkerhetsåtgärder kan ingen ta reda på vad dessa privata nycklar är.

Sammantaget har ett globalt betalningssystem som är decentraliserat följande fördelar.

tummen upp Fördelar

✓ Ingen tredje part kan komma åt din information

✓ Snabba transaktioner globalt

✓ Billiga transaktioner globalt

✓ Transparent – alla kan se de transaktioner som har ägt rum i nätverket

✓ Säker

✓ Ingen central felpunkt

Jämför Crypto Exchanges sida vid sida med andra

Visste du?

Har du någonsin undrat vilka kryptobörser som är bäst för dina handelsmål?

Ser & jämför TOP3-kryptobörser sida vid sida

Regeringsröstning

Regeringsröstning - Centraliserad vs Decentraliserad

För nästa exempel i denna Centraliserade vs Decentraliserade guide ska jag diskutera omröstning. I majoriteten av länder väljs regeringar av sina medborgare vid vanliga val. Denna process bör vara enkel, alla bör få en lika röst och den bör genomföras i en rättvis och transparent process.

Men även i västvärlden är detta inte alltid fallet.

I det senaste amerikanska valet i slutet av 2016 vann Donald Trump från republikanska partiet, vilket gjorde honom till den nya presidenten. Under valet hade alla medborgare över 18 år chansen att rösta på den president de ville ha, vilket naturligtvis är det rättvisaste sättet att genomföra omröstningen.

Det fanns dock massor av medierapporter och konspirationer kort därefter som hävdade att omröstningen hade manipulerats. Det gjordes till och med en fullständig utredning av huruvida den ryska regeringen på något sätt manipulerade processen. Men eftersom allmänheten inte kan få tillgång till röstdata finns det inget sätt för människor att veta om detta är sant eller inte.

Inte bara detta utan det har också förekommit tider då regeringar bedrägligt har vunnit ett val genom att manipulera rösterna.

En sådan lösning på dessa hot är att rösta om ett decentraliserat system. Detta system är öppet och gör det möjligt för alla väljare att se var varje röst kommer ifrån och legitimiteten för varje röst. Det skulle garantera att människor bara får en röst, och det kan inte finnas något sätt för det decentraliserade regeringsröstningssystemet att manipuleras.

Det finns en kryptovaluta som heter VoteCoin, som har skapat en kryptovaluta som gör det möjligt för människor att rösta på en säker, säker och anonym plattform, vilket säkerställer att resultatet blir rättvist och öppet. Jag undrar hur lång tid det tar tills den första decentraliserade regeringsröstningen äger rum i en ansökan som liknar den här.

För att sammanfatta, här är fördelarna med ett decentraliserat röstningssystem.

tummen upp Fördelar

✓ Ingen risk för valfusk eller manipulation på grund av nätverkets transparens

✓ Ingen möjlighet för hot från regeringsstyrkor på grund av anonymitet

Så nu när du känner till en möjlig decentraliserad regeringsvalsektor kommer nästa del av min Centraliserade vs Decentraliserade guide att titta på energi.

Energi

Elektricitet är en mänsklig rättighet som alla medborgare borde ha. Oavsett om det är för att tända ditt hem, driva din spis och helt enkelt värma upp ditt vatten, el behövs av oss alla.

Det nuvarande centraliserade systemet är dock allt annat än rättvist.

Standardprocessen fungerar så här: en privat, centraliserad organisation fungerar som mellanhand mellan medborgaren och det nationella nätet. Det nationella nätet är infrastrukturen som förbinder människors hem till elförsörjningen.

Dessa centraliserade tredje parter väljer dock hur mycket de debiterar människor, vilket innebär att de tjänar stora vinster på något som ska klassas som en grundläggande mänsklig rättighet. Jag säger inte att el ska vara gratis, men det finns inget behov av att ha en centraliserad tredje part som tar oss löjliga priser.

En lösning som för närvarande byggs är av en decentraliserad organisation som heter PowerLedger.

Centraliserad vs Decentraliserad 5

Genom att använda blockchain-teknik har de utvecklat ett system som skär ut från mellanhänder. Så här fungerar det:

  1. John har solpaneler på sitt hus och använder den el han behöver.
  2. John har extra elektricitet kvar som han planerar att sälja.
  3. Normalt skulle han behöva sälja den tillbaka till elföretaget, men med hjälp av PowerLedger kan han sälja den till någon annan direkt till ett rimligt marknadspris.
  4. Hans avläsningar läggs ut på den offentliga blockchain och vem som helst i området kan köpa den extra elen från honom.
  5. Inte bara får John ett bättre pris utan också köparen.
  6. Allt detta kan göras utan hjälp av en centraliserad tredje part.

Som du kan se från ovanstående exempel får både köparen och säljaren ett bättre erbjudande för sin el genom att klippa ut tredje part. Ingen kan fuska systemet eftersom allt är tillgängligt för att se på blockchain. För att göra sakerna ännu säkrare kan köparen och säljaren handla med en kryptovaluta, vilket möjliggör en nästan omedelbar och gratis transaktion.

Här är en översikt över fördelarna:

tummen upp Fördelar

✓ Det rättvisa marknadspriset för både köpare och säljare

✓ Inget behov av en tredje part (som tjänar både köparen och säljaren)

✓ Köparen betalar i kryptovaluta, vilket är snabbare och billigare än traditionella betalningsmetoder

Så nu när du kan definiera decentraliserad i energisektorn kommer nästa del av min Centraliserade vs Decentraliserade guide att titta på något som kallas sakernas internet …

Sakernas internet

Sakernas internet, annars förkortat till IOT, är en ny och spännande term som är ett resultat av kryptovaluta och blockchain-teknik. I sin enklaste form används IOT för att beskriva enheter som är anslutna till internet.

Tillbaka i början av Internet kunde endast stationära datorer ansluta till Internet, följt av bärbara datorer och sedan mobiltelefoner.

IOT tar dock sakerna ett steg längre, varigenom praktiskt taget alla enheter kan anslutas till internet. Oavsett om det är din tvättmaskin, bil, TV eller badkar, kan varje fysisk enhet förbättras genom att ständigt anslutas till data.

Alla ovanstående exempel finns för närvarande i ett centraliserat system. Det är till exempel nu möjligt att köpa en bil som kör själv. Dessa bilar utan förare ansluter till internet och kan ta dig till din destination utan att du behöver göra någonting.

Dessa data styrs dock av ett centraliserat system. Detta innebär att om systemet någonsin misslyckades eller ännu värre, hackades, kan data som skickas till bilen skadas. Som du kan föreställa dig kan detta vara livshotande.

Inte bara detta, men det centraliserade företaget som hanterar uppgifterna har också tillgång till all din information. De vet var du har varit, var du bor, var du arbetar och vilka tider du åker. Det här är mycket privat information som det centraliserade systemet har om dig. Tänk på vad de kan göra med den här informationen … Sälja den vidare till reklamföretag? Dela det med försäkringsbolag? Eller ännu värre, ge det till regeringen?

Att flytta IOT till ett decentraliserat system skulle ta bort alla dessa möjligheter. All information kan lagras i blockchain, och den avslöjar aldrig någon privat information, och heller inte riskerar datan att bli hackad.

Exemplet på en förarlös bil kan tillämpas på varje enskild enhet i världen. Det kan göra bredband decentraliserat, GPS decentraliserat, telekommunikation decentraliserat och mycket mer! Här är en sammanfattning av fördelarna som decentralisering skulle erbjuda till sakernas internet:

tummen upp Fördelar

✓ Användardata skulle hållas privata

✓ Nästan omöjligt för hackare att komma åt data

✓ Ingen chans att systemet misslyckas

✓ Anonym, endast individen med den privata nyckeln kan komma åt information

Så nu när du vet hur decentralisering kan gynna Internet of Things kommer nästa del av min Centraliserade vs Decentraliserade guide att titta på om decentralisering någonsin kommer att spela en stor roll i samhället.

Centraliserad vs Decentraliserad: Vilket kommer att styra framtiden?

Om du har läst min centraliserade vs decentraliserade guide till denna punkt bör du nu ha en god förståelse för fördelarna med decentralisering. I slutändan handlar det om att ta bort kontrollen från de få (företag och centraliserade regeringar) och ge den till massorna.

Som sådan kommer det att göra vardagen till en säker, rättvisare, snabbare, billigare, transparent och mer anonym värld. Det är av den anledningen som jag under de närmaste tio åren tror att vi kommer att se fler och fler organisationer bli decentraliserade. Det är dock mycket viktigt att komma ihåg att om detta händer kommer stora företag att slå tillbaka.

Oundvikligen kommer de aldrig att vilja förlora den kontroll de har för om de gör det kommer de inte bara att förlora pengar utan också makt.

Det är här saker och ting blir knepiga. För det första kan centraliserade regeringar försöka tillämpa strikta regler för decentraliserade organisationer, vilket innebär att de kan kräva tillgång till personuppgifter. Men eftersom decentraliserade system inte kontrolleras av en enda enhet kan det vara svårt för decentraliserade organisationer att följa deras krav.

Sedan när det gäller de stora institutionerna kan de besluta att införa egen teknik som konkurrerar med deras decentraliserade rivaler. Eftersom de har de ekonomiska resurserna kan de ganska enkelt skapa ett liknande system som fortfarande ger dem en kontroll.

Vissa människor är också oroliga för kvantberäkning, som är en avancerad dator som utforskas av NASA och CIA. Det förutspås att dessa kvantdatorer kommer att vara så kraftfulla att de en dag skulle kunna styra över decentraliserade system.

Om så är fallet, decentralisering skulle kunna misslyckas. Olika blockchain-projekt är dock redan medvetna om detta och skapar nya protokoll som potentiellt kan förhindra en “kvantattack”.

Slutsats

Och det är slutet på min Centraliserade vs Decentraliserade guide! Jag hoppas att du nu har en riktigt bra uppfattning om hur ett centraliserat nätverk fungerar och dess nackdelar.

Du bör också veta vad decentralisering är och hur den löser de många problem som världen står inför. Decentraliserad teknik är fortfarande i sina mycket tidiga dagar, men fördelarna som det ger vårt moderna samhälle är oändliga.

Den enda sektor som jag anser skulle ha störst nytta av decentralisering är regeringens omröstning. Jag anser att valet är en av de viktigaste händelserna i världen och en som folket borde ha full makt över. Så det är en riktig vinst i denna centraliserade vs decentraliserade strid.

Det räcker dock med vad jag tycker, så nu när du känner till den decentraliserade definitionen, vilken bransch tror du skulle gynnas mest av att använda ett decentraliserat system? Tveka inte att berätta om dina tankar i kommentarfältet nedan!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me