Desentraliserte applikasjoner: Hva er en dApp?

Verden av kryptovaluta har ikke bare endret hvordan folk ser på penger, men det har også skapt en rekke nye og spennende ord som ikke eksisterte før. Et av de mest populære moteordene som brukes av blockchain samfunnet er desentraliserte applikasjoner, ellers kjent som dApps.

Det er en god sjanse for at du spør deg selv: ‘hva er en dApp, og hva gjør den?’. Når du har lest denne veiledningen, vil du kunne svare på begge disse spørsmålene!

Først vil jeg gi deg en oversikt over hva gjør en applikasjon desentralisert. Jeg vil også vise deg hvordan teknologien fungerer, og hvordan den kan brukes til løse virkelige problemer. Alt vil bli forklart på en klar og enkel måte, med eksempler som hjelper deg å forstå hver eneste del av læringsprosessen. For å begynne med, la oss sørge for at vi forstår akkurat hva vi mener med begrepet ‘desentralisert’.

Desentraliserte applikasjoner: Hva gjør "Desentralisert" Mener?

Hvis noe er det desentralisert, det betyr at det er ikke kontrollert, eies, eller administreres av en enkelt person eller myndighet. Satoshi Nakamoto, skaperen av Bitcoin, designet verdens første kryptovaluta med sikte på desentralisering av penger. Som denne guiden vil forklare senere, er desentralisering imidlertid ikke bare bra for pengene – den kan brukes på omtrent hva som helst!

Siste Coinbase-kupong funnet:

INTERESSANT FAKTA

Satoshi Nakamoto er et pseudonym. Skaperen av Bitcoin brukte dette navnet da han etablerte Bitcoin, men det viste seg senere å være falskt. Ingen vet hvem den virkelige skaperen er!

Desentraliserte applikasjoner Bitcoin Satoshi Nakamoto

For å holde ting enkelt, vil vi bruke eksemplet til Euro (EUR). Når en forbruker går inn i det lokale supermarkedet og betaler for dagligvarene sine med papirpenger, de bidrar til et sentralisert system. Dette er fordi kjøper og selger ikke kontrollerer strømmen av euro.

Denne rollen er forbeholdt Den europeiske sentralbanken, hvis makter tillater dem det gjør mange ting som hverdagsborgere ikke har kontroll over. Dette kan inkludere renter, øke tilgangen på penger eller avgifter.

Dessverre, som historien antyder, sentralbanker får ikke alltid ting Ikke sant, og det er menneskene som bruker bankene som må betale prisen. men, Bitcoin utfordret denne troen ved å innføre en desentralisert valuta.

Desentraliserte applikasjoner: Bitcoin-app.

Ved å være desentralisert har valutaen det ingen sentralbank eller myndigheter som kan kontrollere bruken. I stedet, Bitcoin-nettverket lar samfunnet ha kontroll. Dette betyr at alle med internettforbindelse kan se og verifisere transaksjoner.

Ved å bruke datakraften er datamaskinene i Bitcoin-nettverket (også kjent som noder) belønnet med nye Bitcoin. Dette er grunnen til at nodene også kalles gruvearbeidere. De gruver ved å verifisere transaksjoner og blir belønnet for å gjøre det – det ligner på hvordan en gullgraver blir belønnet med gull. Bruker dette systemet, blockchain kan kjøre på en desentralisert måte.

Nå som du forstår hva desentralisering er, og hvordan den kan brukes på penger, er neste trinn å forstå rollen til en smart kontrakt i den desentraliserte applikasjonsverdenen.

Hva er en smart kontrakt?

Den smarte kontraktsteknologien ble først introdusert av Ethereum i 2015, og skapte mange flere muligheter enn bare økonomiske transaksjoner. I hovedsak tillater smarte kontrakter to eller flere personer til å inngå en avtale basert på spesifiserte betingelser. Når disse vilkårene er oppfylt, blir den smarte kontrakten utført automatisk.

For å bruke desentraliserte applikasjoner til et eksempel fra den virkelige verden, tenk på selge et hus. Normalt må du betale for megler og søknadsgebyrer. La oss forestille oss det med en smart kontrakt:

 1. Du setter huset ditt i en smart kontrakt (dette er mulig ved hjelp av et token som representerer eierskapet til huset ditt). Du setter prisen til 150 ETH.
 2. Forholdet til den smarte kontrakten er at HVIS noen sender 150 ETH til den smarte kontrakten, da sendes tokenet til den personens adresse.
 3. Så hvis noen vil kjøpe huset ditt, er alt de trenger å gjøre å sende riktig mengde ETH til den smarte kontrakten.
 4. Hvis det er riktig beløp, sendes token (eierskapet til huset ditt) til den personen og 150 ETH sendes til deg. Hvis det ikke er riktig beløp, vil ETH bli returnert til avsenderen, og huset ditt forblir i den smarte kontrakten.

Ved å bruke den smarte kontrakten, du trenger ikke megler. Du trenger heller ikke betale søknadsgebyrer. Det er ingen sentral myndighet å stole på, og så kan ingen kommisjon belastes! Alt du trenger å betale er Ether-transaksjonsgebyret for nodene i Ethereum-nettverket som bryter / verifiserer transaksjoner. Denne avgiften er veldig liten! Det er normalt rundt $ 0,30 til $ 1,30.

Desentraliserte applikasjoner: Ethereum gjennomsnittlig transaksjonsgebyr.Gjennomsnittlig transaksjonsgebyr for Ethereum | Kilde: bitinfocharts

Det er uendelig bruk av smarte kontrakter, inkludert bestilling av hotell / flyreiser, selge en bil, låne ut penger og mange, mange flere.

Den største fordelen med smart kontraktsteknologi er at det fjerner behovet for en tredjepart for å verifisere en avtale. Hver transaksjon er tilgjengelig for visning på den offentlige blockchain, og i dette eksemplet, midlene ble automatisk fordelt basert på avtalen. Ettersom smarte kontrakter kjører på et desentralisert system (blockchain), er det ingen tredjepart å stole på!

På grunn av smarte kontrakter kan vi spare uendelige mengder penger som normalt brukes på provisjon og behandlingsgebyr. Ikke bare det, men vi kan også spare uendelige mengder tid!

En annen flott ting om smarte kontrakter driver desentraliserte applikasjoner:

Når den smarte kontrakten er sendt til blockchain, det er umulig for den å bli endret eller endret, gjør det umulig å reversere. Dette betyr at ingen kan tukle med kontrakten!

Hva er en dApp?

Hvis du har fulgt guiden vår så langt, bør du nå ha en god forståelse av hva det betyr å operere i et desentralisert system. Du vil også forstå hvor mye smarte kontrakter som kan forbedre fremtidens virksomhet.

Dette fører oss nå videre til temaet for det, ofte referert til som en dApp. Før vi går inn i teknologien til dApps (eller ganske enkelt desentraliserte applikasjoner), ville det først være en god ide å forstå historien til vanlige (sentraliserte) apper og hvordan de fungerer. Vi vil deretter forklare hvorfor det er å gjøre disse appene desentraliserte så viktig.

En kort historie om sentraliserte applikasjoner

I de tidlige dagene av datamaskiner, må apper installeres direkte på brukerens enhet. Tenk på noen av spillene du kanskje har spilt, for eksempel Tetris eller Kabal. Dette var eksempler på apper installert på datamaskinen din lokalt, og de hadde ikke noe forhold til en ekstern server (dvs. internett).

I de senere dager med datamaskiner fikk appene muligheten til å kommunisere med verdensveven. Et godt eksempel på dette ville være en nettleser som lar en bruker sende og motta data fra hvor som helst i verden. Neste kom mobilapper, gir de samme funksjonene og fordelene med en PC som er koblet til internett.

Desentraliserte applikasjoner: Hva er en dApp?

Hovedpoenget her er at alle disse appene er sentralisert, som er bokstavelig talt det motsatte av desentralisert applikasjoner. Dette gjelder kanskje ikke den gjennomsnittlige brukeren, men hvis du tenker på det et øyeblikk, kan du begynne å forstå hvordan det påvirker oss. Det er mange måter sentraliserte apper påvirker oss og forårsaker problemer for oss, og det er derfor desentralisering er så viktig!

dApp betydning: Hvorfor er dApps så viktige og hvordan fungerer dApps?

Facebook – den sosiale mediegiganten – brukes av mennesker over hele verden. Selv om det er forbudt i Kina (et land som anslår 20% av den globale befolkningen), er det fortsatt mer enn 2 milliarder aktive Facebook-kontoer i bruk!

Tenk om mengden privat informasjon du gir til Facebook. Bare ved å opprette en Facebook-konto, oppgir du personlige opplysninger som fulle navn, fødselsdato og landet du bor i. Ved ytterligere bruk av Facebook gir du så mye mer enn det.

Desentraliserte applikasjoner: apps vs dApps.Kilde: newgenapps

Facebook kan ha tilgang til posisjonen din, dine bilder, der du jobber, hva du spiser til frokost, hvem du er i et forhold til, og om du har en kjæledyrfisk eller ikke. Multipliser denne informasjonen med 2 milliarder brukere, og Facebook-teamet har en veldig stor database. Disse dataene holdes alle privat, på deres sentralisert servere.

Dette betyr at du stoler på at Facebook ikke misbruker informasjonen du har gitt dem. Denne informasjonen selges imidlertid ofte til markedsføringsselskaper!

Sentraliserte servere er også dårlige fordi hvis de lukkes (fordi de er hacket eller de svikter / går i stykker), da hele nettverket vil være offline – du ville ikke ha tilgang til Facebook. Hvis Facebook brukte desentraliserte servere i stedet, og ville være mer som en desentralisert applikasjon, ville det ikke ha noe å si om ett system ble stengt, fordi nettverket er informasjonen deles på mange forskjellige noder, ikke bare ett sentralt punkt.

Ikke bare det, men Facebook som har desentraliserte servere, vil også bety at du ikke trenger å stole på noen med informasjonen din. I stedet vil den lagres i en delt database som ingen har kontroll over. Informasjonen ville bli kryptert, og den eneste personen med makt til å dekryptere den ville være deg!

Et annet eksempel

YouTube er et annet godt eksempel på sentralisering – YouTube-ledergruppen har full kontroll over videoene som lastes opp. Hvis det er noe plattformen ikke er enig i, kan de slette videoen. De kan også blokkere brukeren som lastet den opp!

Desentraliserte applikasjoner: en kvinne som blar gjennom YouTube.

En annen ting: selv om brukere kan tjene penger på videoene sine, YouTube tar en stor prosentandel av fortjenesten. Hvis YouTube i stedet var en desentralisert app, ville dette ikke være et problem. I en dApp er det ingen tredjepart (som YouTube) å betale, og det er ingen tredjepart som kan slette videoene dine eller blokkere deg!

Teknologi

dApps er som et grensesnitt for smarte kontrakter og blockchain. Tenk på blockchain som internett, smarte kontrakter som World Wide Web, og desentraliserte applikasjoner som YouTube og Facebook.

Det er ikke akkurat slik, men det hjelper deg å forestille deg det.

I utgangspunktet tillater desentraliserte applikasjoner oss det bruke smarte kontrakter og blockchain på en brukervennlig måte. I eksemplet vi brukte tidligere om å selge et hus ved hjelp av en smart kontrakt, ville dApp være det du laster ned på telefonen din eller bruker på din PC for å faktisk sette en pris for huset ditt, legge inn detaljene og laste opp bilder osv..

Når noen trykker “kjøp” på dApp, vil dApp sende ETH til den smarte kontrakten.

Hvordan bygger jeg et desentralisert program?

Selv om desentraliserte applikasjoner nå er tilgjengelige gjennom mange forskjellige blokkeringer, Ethereum er fortsatt den mest populære. Dette er grunnen til at du ofte hører begrepet ‘Ethereum dApp’.

De som er interessert i å bygge enten en smart kontrakt eller en dApp, må lære Ethereums programmeringsspråkTørrhet.

Utviklerne bak Ethereum designet Solidity slik at alle med god forståelse av mer grunnleggende språk som Java eller Python, kunne lære å bruke den. Hvis du vil lære Solidity, kan du bruke vår Space Doggos-program!

Desentraliserte applikasjoner: Space Doggo-kurs på BitDegree.

Space Doggos er et trinnvis kurs som vil lære deg det grunnleggende om soliditet på en underholdende måte. Bare følg trinnene og bygg ditt eget spill! Den er spesielt designet for nybegynnere. Å lære kodingspråk kan ofte være kjedelig og kjedelig, så vi gjorde det morsomt!

Virkelige eksempler på desentraliserte applikasjoner

Du bør nå ha en god forståelse av hva en desentralisert applikasjon er. Du bør også vite at dApps bruker smarte kontrakter og at de er bygget ved hjelp av programmeringsspråket Solidity. Selv om Ethereum Virtual Machine først ble lansert i 2015, er det mange desentraliserte applikasjoner som allerede er tilgjengelige. La oss ta en titt på tre populære dApper som du kan få tilgang til i dag:

Merk: Ethereum Virtual Machine (EVM) er som en global datamaskin som lar folk lage smarte kontrakter. Uten det ville det ikke være noe desentralisert nettverk for å utføre transaksjoner! Sammenlign Crypto Exchanges side om side med andre

Visste du?

Har du noen gang lurt på hvilke kryptobørser som er best for dine handelsmål?

Se & sammenlign TOP3 kryptobørsene side om side

Etherisc

Etherisc er en desentralisert applikasjon som forbedrer reisebransjen! Etherisc dApp lar brukerne enten kjøpe eller selge forsikring for forsinkelser og avbestillinger. Ved hjelp av Ethereum blockchain er hver forsikringsavtale tilgjengelig for visning i en offentlig database.

Desentraliserte applikasjoner: Etherisc-forsiden.

Når en forsikringsavtale er avtalt, det er umulig å endre. Det er mange forskjellige forsikringspakker å investere i, alle med et annet risikonivå.

Viktigst er det at desentralisering tillater brukere å motta betalinger så snart resultatet av arrangementet er bekreftet. Det stemmer – øyeblikkelig betaling! Alt takket være smart-kontrakt-teknologien som desentraliserte applikasjoner utnytter fullt ut.

Golem

De Golem prosjektet tar desentralisering til neste nivå. Golem dApp tillater brukere å leie ut deres ekstra datakraft til gjengjeld for sitt eget token – GNT.

Desentraliserte applikasjoner: Golem desentralisert applikasjon.

Folk som trenger ekstra strøm kan leie dette fra en annen bruker en peer-to-peer basis. Alle transaksjoner er helt uavhengig av Golems nettverk, og sørger for at plattformen opererer på en desentralisert måte.

Etlanse

De Etlanse plattform har som mål å desentralisere frilansermarkedet. Normalt må de som ønsker å selge sine ferdigheter og ekspertise til kunder online gå gjennom en tredjepart. Som et resultat vil både frilanser og klient være pålagt å betale et gebyr, med noen plattformer som belastes så mye som 20% av den totale prosjektverdien. Det er enormt!

Desentraliserte applikasjoner: Ethlance.

Dette ville fungere så mye bedre på et desentralisert system, og derfor ble Ethlance opprettet! Ettersom Ethlance er en dApp, bruker frilansere og arbeidsgivere smarte kontrakter for å håndtere sine transaksjoner. På denne måten er det ingen mellommann å betale et gebyr også! Det betyr også at folk alltid får betalt i tide og bare når arbeidet er fullført.

Hva holder fremtiden for dApps?

Det er mer enn 1000 desentraliserte applikasjoner for tiden utviklet, med mange som ønsker å gjøre verden til et mer gjennomsiktig og rettferdig sted. Blockchain-samfunnet tror at desentraliserte applikasjoner vil transformere mange bransjer, alt fra fra politikk og pengespill til energi og regnskap.

Her vil vi forklare hvordan to av disse næringene (energi og politikk) kan ha nytte av desentraliserte applikasjoner.

Energi

Elektrisitet er en sjelden ressurs som alle krever. Dessverre styres energisektoren for det meste av store selskaper, hvis eneste mål er å tjene så mye penger som mulig.

På grunn av dette har folk ikke annet valg enn å betale dyre priser bare for å ha tilgang til strøm. Kraftbok er bare en blockchain-organisasjon som utvikler en dApp for å løse dette virkelige problemet.

Desentraliserte applikasjoner: Power Ledger.

Ideen bak Power Ledger er å la folk selge ekstra strøm gjennom en peer-to-peer-markedsplass. Ikke bare gjør prosjektet fremme grønn energi som solenergi, men det også sørger for at kjøpere betaler en rettferdig og gjennomsiktig pris. Dette fjerner behovet for mellommenn (store selskaper) som normalt vil ta et stort kutt av overskuddet.

Politikk

Avstemming i et regjeringsvalg er en viktig menneskerettighet for alle. I den virkelige verden hører vi ofte at regjeringer prøver å gjøre det skremme velgere gjennom trusler og vold. Vi hører til og med at de jukser stemmesystemet med svindel. Som et resultat er politikk en bransje som vil ha stor nytte av desentralisering.

En gruppe utviklere som ønsker å løse disse problemene har opprettet FollowMyVote, som vil tillate folk å stemme ved hjelp av Ethereum blockchain. Ved å bruke en desentralisert applikasjon for å verifisere velgernes identitet, kan valgene nå være trygge, sikre og gjennomsiktige.

Med FølgMyVote, stemmesystemet kan ikke bli snytt – hver stemme er uavhengig verifisert i den offentlige blockchain og kan ikke endres.

Andre potensialer i bransjen:

 • Gambling
 • Reklame
 • Regnskap
 • Bank
 • Forsikring
 • Lån og pantelån
 • Identitetsbekreftelse
 • Eiendom
 • … og mange, mange andre!

Konklusjon

Hensikten med denne guiden var at du skulle lære hva desentraliserte apper er, og hva de kan gjøre. Ved å lese denne artikkelen i sin helhet, bør du nå forstå hovedteknologien bak en dApp. Du vet at dApps (desentraliserte applikasjoner) er applikasjoner av blockchain.

Du skal også kunne forklare hva det vil si å være desentralisert, og hvorfor det er så viktig.

Kanskje du bestemmer deg for å gjøre det lære Solidity og lage en desentralisert applikasjon av deg selv? Vi vil gjerne høre hva du synes om guiden vår og eventuelle ideer du har for fremtiden for desentralisert teknologi.

Begynn å lære Solidity i dag med Space Doggos! Og hvis det er kryptovalutahandel du ser på, velg riktig plattform for deg selv!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me