DeFi vs CeFi – Razumijevanje razlika

Izgledi za decentralizirano financiranje nesumnjivo su predstavljali novu i produktivnu alternativu tradicionalnim financijskim sustavima. Stoga rasprava o DeFi-u protiv CeFi-a ili centraliziranim financijama u posljednje vrijeme uzima zamah u radikalnim razmjerima. Decentralizirano financiranje pojavilo se kao istaknuti doprinos rješavanju brojnih zamki u tradicionalnim financijskim uslugama.

Međutim, razumno je otkriti razliku između DeFi-a i CeFi-a kako bi se utvrdila valjanost provođenja DeFi-a kao alternative financijskim sustavima koji funkcioniraju neobjašnjivo dugo. Je li razumno preusmjeriti se s financijskog sustava kojem vjeruju svi pojedinci koji koriste financijske usluge širom svijeta? Sljedeća rasprava zaranja u međusobnu usporedbu kako bi pružila bolji dojam o raspravi o CeFi DeFi-u.

Upišite se sada: DeFi mrežni tečaj

Počevši od definicija – DeFi i CeFi

Prije razmišljanja o razlikama između CeFi-a i DeFi-a, usredotočimo se na ono što je CeFi. To je kratica za centralizirano financiranje koje se odnosi na zatvorena financijska tržišta. S druge strane, kada razmišljamo o tome što je DeFi, očito je da je to suprotno od CeFi-a. Decentralizirano financiranje ukazuje na različite alate, okvire i tehnologije koji omogućuju otvoren, siguran pristup financijskim uslugama uz osiguranje fleksibilnosti i kontrole.

Dominantne osobine CeFi-a

Definicije DeFi i CeFi ukazuju na faktor razlikovanja centraliziranog entiteta koji diktira razinu povjerenja kod svakog pristupa. Ako povjerenje pripada samom poslu, možete ga prepoznati kao osobinu CeFi-a. Kao centralizirani pristup, CeFi podrazumijeva da poduzeće mora osigurati upravljanje, izvršenje i održavanje povjerenja etičkim mjerama po svaku cijenu.

U slučaju povrede povjerenja, rjeđa je vjerojatnost da će krajnji korisnici iskazati povjerenje u tvrtku CeFi. CeFi također predstavlja vjerodostojne prednosti fleksibilnosti prilagođavanjem usluga kao što su fiat konverzije, izravna usluga i razmjene među lancima prema potrebama kupaca. Da bismo poboljšali naše razumijevanje DeFi-a protiv CeFi-a, otkrijmo kako se CeFi razlikuje od DeFi-a prije nego što nastavimo prema prepoznatljivim čimbenicima DeFi-a koji ga odvajaju od CeFi-a.

Pročitajte i: Vodič za početnike za DeFi

Evo tablice koja vam može pomoći da na najjednostavniji mogući način lako ukažete na razlike između DeFi i CeFi

Kriteriji Centralizirano financiranje (CeFi) Decentralizirano financiranje (DeFi)
Uobičajene trgovinske aktivnosti (trgovanje maržom, plaćanja, trgovina derivatima, pozajmljivanje i posuđivanje) Dopušteno Dopušteno
Prekolančane usluge Dopušteno Dopušteno
Kripto trgovanje Dopušteno Dopušteno
Korisnička podrška Prilagođeno potrebama kupaca Nema izravne pomoći s ograničenom podrškom
Konverzija Fiata u kriptovalute Dopušteno Dopušteno
KYC zahtjevi Obavezan uvjet za pristup CeFi uslugama KYC ne treba pristupiti uslugama DeFi i potreban je samo jedinstveni identifikacijski broj
Likvidnost Nije primjenjivo na svu imovinu Nije primjenjivo na svu imovinu
Podrška za stabilne kovanice Dopušteno Dopušteno
Prijenos skrbništva nad sredstvima Nema prijenosa skrbništva nad sredstvima u ulaganjima centraliziranog entiteta Prijenos skrbništva je imperativ za DeFi transakcije
Transparentnost transakcija Centralizirani entitet u potpunosti oduzima transparentnost Priroda otvorenog koda transakcija jača transparentnost
Povjerenje Usredotočen na posao Usredotočen na tehnologiju i proces
  • CEX i CeFi

Centralizirane razmjene prate ranjivosti korisničkih sredstava na unutarnje i vanjske prijetnje. Centralizirane usluge upravljaju korisničkim sredstvima i podacima u centraliziranim sustavima, što implicira nedostatak apsolutne sigurnosti za korisnička sredstva i informacije. Rasprava DeFi protiv CeFi-a okreće se u korist prve zbog sigurnosnih razloga.

Međutim, centralizirane burze nude, između ostalog, trgovinu kriptovalutama i funkcije trgovanja poput trgovine maržama, pozajmljivanja, zaduživanja i OTC-a. Stoga, CeFi donosi fleksibilnost za kupce dok rješava probleme koji bi mogli zahtijevati specijalizirane napore i smjernice za rješavanje.

Također pročitajte koji su uobičajeni rizici u DeFi-u i kako njima upravljati.

  • Fleksibilnost za pretvorbu Fiat valute

Još jedan vrhunac u debati DeFi protiv CeFi-a u korist CeFi-a je fleksibilnost rada s fiatom. Fleksibilnost koju prati centralizirani entitet odgovoran za upravljanje fiat-om omogućava strahovitu kontrolu kupcima radi osiguranja fiat-konverzija.

  • Višelančane funkcionalnosti

CeFi je također poznat po mogućnosti usluga više mreža, uz podršku trgovanja kriptovalutama. Korisnici mogu osigurati pretvorbe LTC u XRP ili BTC u LTC bez ovisnosti o blockchain tehnologiji koja leži u osnovi različitih kriptovaluta. S druge strane, DeFi nije sposoban pružati usluge više mreža. Na primjer, atomske zamjene preko lanca mogu dugotrajno zahtijevati uz veću latenciju, čime se sprječava učinkovitost DeFi usluga.

Dakle, CeFi se pojavljuje kao pobjednik u debati DeFi protiv CeFi-a u vezi s uslugama više mreža. CeFi koristi više lanaca za čuvanje sredstava prije dopuštanja pretvorbe ili trgovanja novčićima. Krajnji korisnici mogli su lako dobiti pogodnosti pretvorbe valuta putem naloga za prodaju ili kupnju. Prijenos vlasništva također poboljšava jednostavnost i intuitivnost CeFi aplikacija u višelančanim uslugama.

Želite li imati kratki pregled decentraliziranih financija? Evo kratkog vodiča za DeFi.

Kako je DeFi bolji od CeFi-a – DeFi vs CeFi

Nakon usporedne procjene CeFi-a i DeFi-a, okrenimo tablice i pogledajmo iz druge perspektive. DeFi ne nameće nikakve zahtjeve za utvrđivanje korisničkog identiteta za pristup financijskim uslugama. Umjesto da ovise o osobnim podacima korisnika, usluge DeFi korisnicima pružaju jedinstveni identifikacijski broj za iskorištavanje bankarskih usluga.

Kao rezultat toga, korisnici imaju sigurnost svojih sredstava i podataka sa svim aspektima sigurnosti koji su povjereni korisniku. Pogledajmo ostale čimbenike u usporedbi DeFi-a i CeFi-a iz perspektive DeFi-a.

  • Decentralizirane transakcije

DeFi je sposoban pružiti decentralizirane platforme za razmjenu koje nemaju centralizirane sustave. DEX platforme koriste pametne ugovore u skladu s decentraliziranim protokolarnim rješenjima i Ethereumom. Dizajn pametnih ugovora također osigurava bolju automatizaciju ispunjavanja potrebnih narudžbi. Korisnici sustava temeljenih na DEX-u ne moraju proći postupak registracije za korištenje dotične usluge.

Veza korisničkog novčanika s DEX uslugom dovoljna je da omogući trgovanje na DEX platformama. Osim zastoja u nedostatku podrške za rješenja za više usluga, DEX usluge omogućuju trgovanje kriptovalutama bez povlačenja sredstava iz korisničkih novčanika. Prijenos sredstava događa se tek nakon izvršenja trgovine kako bi se osiguralo sveobuhvatno jamstvo sigurnosti sredstava.

  • Nema potrebe za dozvolama

Rasprava o DeFi-u protiv CeFi-a također ukazuje na neovlaštenu prirodu prethodne. Kao rezultat toga, korisnicima nije potreban KYC postupak kao u CeFi uslugama da bi koristili DeFi usluge. Korisnici mogu povezati novčanike s uslugom DeFi, nakon čega slijede potrebne radnje poput prijenosa sredstava, trgovanja i mnogih drugih.

Uz to, nema ograničenja pristupa uslugama DeFi zbog njihove prirode koja nema dozvolu. Nadalje, poduzeća mogu koristiti usluge DeFi za dobrobit šire javnosti. Istovremeno, poduzeća također mogu koristiti usluge DeFi kako bi proširila svoje poslovanje na nedostižna zemljopisna mjesta.

  • Putevi za inovacije

Još jedan obećavajući naglasak u korist DeFi-a u debati DeFi protiv CeFi-a je podrška inovacijama. Mnogi igrači u ekosustavu DeFi ubrzano teže inovacijama. Eksperimenti iskorištavanja decentralizacije za reformu postojećeg financijskog tržišta, zajedno s dolaskom novih financijskih usluga u boji DeFi, pozitivno su svjetlo.

S druge strane, CeFi ne potiče inovacije zahvaljujući centraliziranom pristupu, iako bez da ga u potpunosti oslobađa. DeFi također predstavlja bolji potencijal za otkrivanje nove imovine pomoću olakšica za korisnike koji su uključeni u faze razvoja i rasta imovine.

  • Nepovjerljivi sustav

Posljednja usporedba DeFi-a i CeFi-a upućuje izravno na nepovjerljivi čimbenik. Čimbenik povjerenja u DeFi ovisi o cjelovitom procesu, a ne o određenom sustavu. Kao rezultat toga, korisnici mogu osigurati svoja sredstva od krađe ili pogrešnih transfera pomoću DeFi-a. Revizija usluga DeFi od strane programera informiranih korisnika i zainteresiranih subjekata osigurava bolju podršku za transparentnost i nadzor transakcija. Stoga DeFi usluge predstavljaju globalni pristup u usporedbi sa zatvorenim CeFi uslugama.

Ako se i dalje pitate kako će poduzeća usvojiti DeFi (decentralizirano financiranje). Pogledajte Top DeFi projekte iz 2020.

Završne riječi

Na kraju, možete primijetiti razne upute u debati DeFi protiv CeFi-a. Mogućnost likvidnosti zastrašujuća je sličnost među svim razlikama između dva financijska sustava. I CeFi i DeFi dodjeljuju jednaku vrijednost cijene za određenu imovinu. Međutim, DeFi u mnogim aspektima predstavlja zastrašujuću prednost nad CeFi-jem, premda je neuspješan u mogućnosti usluga više mreža..

Osim takvih zastoja, DeFi je jasna i obećavajuća alternativa centraliziranim financijama s mogućnošću bolje kontrole nad financijskim ulaganjima. Najvažnije od svega, DeFi ima potencijal učiniti financijske usluge dostupnima široj javnosti. Saznajte više o DeFi-u s DeFi tečajem i uđite u svijet DeFi-a odmah da biste ga bolje razumjeli!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me