Blockchain vs Bitcoin: Ali se razlikujejo?

Začnimo s tem, da Blockchain in Bitcoin nista isti stvari. Čeprav sta povezani skupaj, še vedno to ne pomeni nujno, da sta oba enaka. Lahko pa rečem, da so tesno povezani in to lahko včasih zmede ljudi, ki so novi v verigi blokov. Poglejmo, kaj nam kaže razprava blockchain vs bitcoin.

Ker je bil Bitcoin prva blockchain aplikacija; veliko ljudi namesto verige blokov uporablja izraz “bitcoin”. Mislim, da se je tako najprej začel nesporazum. Ker bom pojasnil, kakšni so danes, boste v kratkem ugotovili razliko!

Začnimo!

Blockchain vs Bitcoin: kaj je Bitcoin?

Kaj je Bitcoin

Bitcoin je ena izmed mnogih kriptovalut, ki jih ljudje danes uporabljajo. Bila je prva aplikacija, predstavljena leta 2009, kmalu po prvi izdaji pa je pokazala izjemen sistem, ki ga še nihče ni videl.

Če želite v roke dobiti bitkoine, jih morate kopati. Ampak kako si ga nakoplješ? Pravzaprav je zelo preprosto, vse, kar morate storiti, je reševanje zapletenih matematičnih problemov s pomočjo računalniškega sistema. In po uspešnem rezultatu boste nagrajeni z bitcoini.

Precej kul, kajne?

Bitcoin uporablja določeno vrsto tehnologije veriženja blokov, da vse transakcije postanejo anonimne in decentralizirane. Vsaka transakcija je zabeležena v sistemu glavne knjige, ker pa so anonimne, nihče ne more dejansko slediti transakcijam do njihovega vira.

Z njim lahko izvajate mednarodna plačila brez kakršnih koli predpisov ali dodatnih stroškov. Je odlična možnost za mala podjetja, saj se ne boste spopadali z nobenimi dodatnimi težavami, povezanimi s plačilom. Vsi zasluženi bitcoini se shranijo v digitalno denarnico, od tam pa jih boste uporabljali v spletu.

Blockchain vs Bitcoin: kaj je Blockchain?

Bitcoin vs Blockchain

Torej, kaj je ta tehnologija veriženja blokov šokiran ves svet takoj po uvedbi? No, gre za decentraliziran sistem glavne knjige, ki beleži vsako transakcijo med dvema enakovrednima strankama.

Ta tehnologija bo vsakemu uporabniku omogočala izvajanje in potrditev transakcij brez potrebe po katerem koli osrednjem organu. S to impresivno tehnologijo lahko prenašate sredstva, glasujete, urejate različne posle, delite uradne dokumente in lahko storite veliko več od tega.

Sistem je veliko večji od bitcoinov ali katere koli druge kriptovalute in ga je mogoče vgraditi v številne druge aplikacije.

Če gledamo s poslovnega vidika, je blockchain lahko naslednja najboljša inovacija, ki lahko resnično spremeni načine našega poslovnega sistema. Z integracijo te tehnologije boste lahko izboljšali poslovne postopke med dvema podjetjema in na koncu zmanjšali negativne učinke vprašanj zaupanja.

Tudi to bo povečalo število donosov za vsak vaš dolar, porabljen v primerjavi z drugimi tradicionalnimi sredstvi.

Zdaj imajo banke raje blockchain kot bitcoin

Kot ugled blockchain tehnologija je veliko večja od bitcoinov, številni finančni inštituti si bolj želijo integrirati verigo blokov. Številne bančne oblasti izkazujejo veliko zanimanje za tehnologijo veriženja blokov in to želijo postati trajni bančni sistem.

Mnoge velike industrije, kot so NASDAQ, Visa in Citi, želijo, da blockchain postane potencialni plačilni sistem, preprosto zato, ker blockchain nalaga bolj pozitivno naravo kot bitcoin.

Toda zakaj je ta hitenje v smeri veriženja blokov?

No, primer je preprost. Z uporabo vseh vidikov te nove tehnologije lahko banke v veliki meri povečajo svojo učinkovitost transakcij. Ta nova tehnologija obljublja sistem glavne knjige, ki se posodablja, tako da se banke, če jo uporabljajo, lahko znebijo nepotrebne programske opreme, ki je vsako leto zastarela.

Nekateri strokovnjaki pa trdijo, da banke ne bi smele uporabljati verige blokov samo zato, da bi povečale svoje napake v transakcijskem procesu, temveč tudi, da bi v celoti spremenile celoten sistem.

Če se kaj takega zgodi, si samo predstavljajte, kako lahko naše življenje postane veliko bolj preprosto in udobno, kajne?

Blockchain že nalaga finančne potrebe številnih vrstnikov. Številna podjetja so že nadgradila ali ustvarila novo tehnologijo veriženja blokov, da bi bila še boljša kot prej. Torej z vsako nadgradnjo postaja vse bolj stabilna in uporabna.

Če torej pomislite, kdo ima višjo vrednost med blockchainom in bitcoinom, zagotovo lahko rečem, da gre za bitcoin.

Torej, kako se oba razlikujeta?

Bitcoin uporablja vrsto tehnologije veriženja blokov, vendar ne opredeljuje celotnega sistema. Vsaka tehnologija veriženja blokov ni bitcoin, toda bitcoin je le kriptovaluta, ki deluje s pomočjo verige blokov.

Kot sem že rekel, da obstaja veliko drugih načinov uporabe verige blokov, vključno s finančnimi zadevami, tu bitcoin spada v finančno kategorijo.

Zdaj je zgolj kriptovaluta in nekoliko nestabilna. To kripto valuto lahko uporabite za spletna plačila, kot bi to storil pravi denar. V primerjavi z bitcoinom blockchain presega svoj potencial.

Blockchain je sistem glavne knjige, kjer lahko beležite transakcije različnih kriptovalut, poslov in drugih podatkovnih obrazcev. Sistem je temelj večine kriptovalut, kar v celotnem procesu doda pravo mero varnosti.

Končna sodba,

Če povzamem celotno situacijo Blockchain vs bitcoin, lahko rečem, da se med seboj resnično razlikujejo. Blockchain je korensko jedro bitcoina, zato je v celoti odvisen od blockchaina. Po drugi strani pa je veriga blokov neodvisna tehnologija, ki jo lahko uporabite v številnih aplikacijah.

Upam, da se zmeda zdaj razjasni; za boljše razumevanje si lahko ogledate tudi druge članke.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me