QLDB vs Hyperledger

Vill du veta om jämförelse mellan QLDB och Hyperledger? Om du gör det, har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln kommer vi att titta på att skilja mellan två olika blockchain-lösningar som ger unika funktioner till bordet.

Trots allt växer blockchain snabbt. Om du jämför blockchain nu och för två eller tre år sedan kommer du att hitta imponerande tillväxt. Det har nu funnits flera blockchain-relaterade lösningar som syftar till att ge värde till företag, företag, organisationer och små nystartade företag som vill integrera blockchain i sina processer..

Vi har till exempel Hyperledger – ett paraplyprojekt av The Linux Foundation som syftar till att främja företagets blockchain-antagande med globalt open source-samarbete. It’s Hyperledger Greenhouse består av projekt inklusive distribuerade huvudböcker, bibliotek, verktyg och domänspecifika.

Amazon Quantum Ledger Database (QLDB) är en fullständigt hanterad reskontradatabas som erbjuder en verifierbar transaktionslogg som är kryptografiskt aktiverad. Det erbjuder också viktiga funktioner som oföränderlig och transparent.

Som jämförelse tar vi en titt på olika parametrar och lär oss skillnaden mellan dem. Fokus är att inte hitta vem som är bäst utan att se hur var och en av dem fungerar. Om du är ett företag som försöker ta reda på vilken teknik som är bäst för dig, läs vidare!

Innan vi går till den faktiska jämförelsen, låt oss bekanta oss med QLDB och Hyperledger.

QLDB vs Hyperledger

Vad är Amazon Quantum Ledger Database (QLDB)?

Amazon QLDB är en ny blockchain-baserad lösning som släpps av Amazon i september 2019. De vill erbjuda en fullständigt hanterad databas. Databasen erbjuder viktiga funktioner som en kryptografiskt verifierbar transaktionslogg. Det erbjuder också andra blockchain-baserade funktioner som oföränderlig och transparens. Det skiljer sig också från den andra blockchain-baserade lösningen eftersom den styrs av en central myndighet. Med den kan du skapa en databas där alla transaktionsändringar kan spåras, tillsammans med dess historik. För att skydda ändringarna verifieras var och en av dessa ändringar av data kryptografiskt med hashdata.

Låt oss ta ett exempel för att få en bättre förståelse. Om du driver ett företag där det är vanligt att finansaktiviteter sker, skulle du dra nytta av QLDB för att lagra data i en storbok. I huvudboken finns historisk datalagring med möjlighet att integreras i alla affärsprocesser.

Vill du lära dig mer om Amazon QLDB-handledning, kolla sedan den här artikeln.

Hyperledger

Hyperledger är ett paraplyprojekt med öppen källkodspaket som hanteras av The Linux Foundation. Den består av distribuerade huvudböcker, verktyg, bibliotek och domänspecifika projekt. Det är ett samhällsstyrt projekt som syftar till att ge företag möjlighet att anta blockchain och implementera det i sina processer.

Några av de berömda Hyperledger-projekten inkluderar Hyperledger Fabric, Besu, SawTooth, Grid och andra.

Vi har redan täckt Hyperledger i detalj och om du vill veta mer, rekommenderar vi att du läser om dem i listan nedan

 • Hyperledger Fabric 2.0: nästa generations blockchain
 • 20+ Hyperledger intervjufrågor och svar

QLDB vs Hyperledger

När introduktionen av Hyperledger- och QLDB-databaser är klar är det nu dags att gå in i jämförelsen. Som jämförelse kommer vi att försöka jämföra dem från vissa kategorier. Dessa kategorier hjälper dig att förstå deras begränsningar och möjligheter som båda har.

Låt oss lista de kategorier som vi ska jämföra dem med

 • Öppen källa
 • Användningsfall (krav)
 • Enkel användning
 • Enkel installation
 • Stödkvalitet
 • Idealisk för
 • Prissättning

Öppen källa

Just nu går hela branschen mot öppen källkod. Och varför inte? Det finns många fördelar med öppen källkod. Linux Foundation är känt för sina open source-projekt. De har lyckats hantera Linux-operativsystem minst sagt.

Om du tar hänsyn till både QLDB och Hyperledger, kommer du att upptäcka att endast Hyperledger-projektet är öppen källkod – trots allt hanteras det av öppen källkod. Linux Foundation är kärnan i åtgärden här. De vill förbättra blockchain-verksamhetens antagande och ta samhällets strategi för att göra det.

Så hur gör de det egentligen? De har sina Teknisk styrkommitté att ta hand om bidragen. Varje TSC består av 11 valda medlemmar som fattar beslut för att styra den tekniska inriktningen för Hyperledger.

Om du tar Amazons QLDB, kommer du att se en metod för sluten källa. Missförstå mig dock inte. Det är inte dåligt eller regressivt på något sätt. Det är precis hur Amazon ville att deras produkt skulle vara. De är ett stort företag och har begåvade utvecklare som kan tillhandahålla avancerad teknik till konsumenter.

Men om du ser hela bilden är Hyperledger vinnaren här. De fokuserar på att förse samhället med alternativ som fortsätter att utvecklas. Det finns andra fördelar med öppen källkod, inklusive kostnadseffektivitet, flexibilitet, smidighet, hastighet, mindre underhållskostnader och så vidare!

Vinnare: Hyperledger

Användningsfall

I det här avsnittet kommer vi att fokusera på användningsfall. Var och en av blockchain-tekniken har sina egna användningsfall. Med dessa användningsfall kan du mäta kapaciteten för varje teknik.

Låt oss börja med QLDB.

QLDB är mångsidigt i sitt tillvägagångssätt. Det erbjuder ett brett utbud av användningsfall som sträcker sig från ekonomi, tillverkning, försäkring, HR, löner, försörjningskedja och detaljhandel.

Om du tar finansiering som ett exempel kan QLDB fungera som huvudbok som lagrar alla transaktioner. Finansinstituten kan använda huvudboken för att lagra kritisk information i ett centraliserat tillvägagångssätt som att hålla reda på lån, bankkonton, kredit- och debiteringstransaktioner. Som företag kan du välja att inkludera QLDB i dina befintliga system och njuta av fördelarna med en storbordsdriven databas.

Med fördelar som oföränderlighet, öppenhet och skalbarhet kan ett företag inte gå fel med valet.

För Hyperledger har vi en helt annan historia här. Det har ett enormt växthus associerat med det som inkluderar distribuerade huvudböcker, bibliotek, verktyg och domänspecifika. Alla dessa projekt har enorma användningsfall associerade med det. Uppenbarligen har den fler användningsfall än QLDB. De fem bästa användningsfall för Hyperledger inkluderar följande

 • Leveransplattform för läkemedel
 • Utbildning och träning
 • Smart energihantering
 • Strömlinjeformade försörjningskedjor
 • Handelsfinansiering

Enkel användning

När det gäller användarvänlighet är det ingen tvekan om att Amazon QLDB erbjuder en mycket bättre användarvänlighet. Det erbjuder välbekanta databasfunktioner och stöder även PartiQL direkt. Det är ett SQL-kompatibelt frågespråk som är öppen källkod och stöder strukturer och datatyper. Det erbjuder ett enkelt sätt att komma åt data med hjälp av SQL-operationer. Dessutom stöder QLDB också den dokumentorienterade datamodellen. Det möjliggör ett flexibelt sätt att lagra och komma åt data. Som företag kan du enkelt lagra semistrukturerad och strukturerad data. Slutligen är QLDB ACID-kompatibelt och seriellt.

Hyperledger erbjuder å andra sidan inte samma användarvänlighet. Det finns många sätt att titta på det. Hyperledger erbjuder fullfjädrade lösningar för verksamheten som också inkluderar distribuerade huvudböcker som kan byggas från grunden och implementeras. Ta till exempel Hyperledger Fabric, eftersom det erbjuder ett sätt att bygga en kraftfull blockchain-lösning för ett företag. Det är inte lätt att använda alls! För att arbeta med dessa lösningar måste någon vara en teknisk person.

Vinnare: Amazon QLDB.

Detta är en mycket viktig punkt i QLDB vs Hyperledger.

Enkel installation

Enkel installation är vår nästa kategori. Som vanligt är QLDB lätt att installera tack vare Amazon. De tillhandahåller en QLDB-drivrutin som måste laddas ner, installeras och konfigureras för att ansluta applikationen till en QLDB.

Hyperledger-inställningar är inte enkla! De kräver en serie steg för att installationen ska slutföras. För vart och ett av projekten under Hyperledger-växthuset kan du hitta dokumentationen för varje projekt.

Vinnare: Amazon QLDB

Stödkvalitet

Open source-projekt tenderar att vara lite komplexa när det gäller att ge support. Om du går till någon av supportsidorna för Hyperledger (om de har några) får du länkar till chattrum, StackOverflow, community-samtal och ett annat sätt att kommunicera med andra medlemmar som använder tekniken.

För Amazon QLDB finns det en helt annan historia. Det är en premiumlösning som kommer med eget stöd. Så om du stöter på något problem kan du dra nytta av deras supportpersonal.

Vinnare: QLDB

Prissättning

QLDB är en betald tjänst där användaren behöver betala. Betalningsmodellen som används här är att betala som du använder och den har inga minimiavgifter förknippade med den. Alla anständiga applikationer som använder QLDB kan ta mellan $ 50 och $ 100 per månad. Det är överkomligt för många företag där ute som behöver en storbaserad databas.

Hyperledger, å andra sidan, har ingen prissättning associerad med det eftersom det är öppen källkod.

Här är det svårt att hitta vinnaren eftersom många företag vill betala för användarvänlighet, support och enkel installation.

Det är därför vi nöjer oss med oavgjort.

Du kan lära dig mer om AWS QLDB-prissättning här.

Resultat: Slips.

Detta leder oss till en annan punkt i QLDB vs Hyperledger

Utmanar Amazon QLBD utmanad blockchain?

Om du tar hänsyn till Hyperledger kommer du att upptäcka att det erbjuder en bra samling av tillåtna blockchain-lösningar inklusive liknande som Hyperledger Besu och Hyperledger Fabric. Att jämföra QLDB med en fullfjädrad tillstånds blockchain kan vara lite för mycket. Det finns dock redan många experter som jämför QLDB med en tillåten blockchain.

Utgångspunkten för jämförelsen är om QLDB utmanar begreppet tillståndsblockchain och kan det ersätta det? Låt oss utforska nedan.

Enligt Gartner finns det fyra gemensamma nämnare i konsortieledda blockchain-projekt och lovande multiföretag. De inkluderar följande.

 • De flesta av konsortiedeltagarna behöver en distribuerad huvudbok så att alla deltagare inom deras nätverk kan få tillgång till en enda sanningskälla.
 • När data har skrivits till en huvudbok kan de inte uppdateras eller raderas, vilket gör data oföränderliga.
 • För att skapa ett verifierbart granskningsspår måste kryptografi användas så att användningsfallet kan uppfyllas.
 • Slutligen bör alla blockchain-konsortier uppmuntra de olika deltagarna och erbjuda dem värde för att delta i blockchain.

Av alla fyra gemensamma nämnare är två av dem nöjda med QLDB – vilket är 2: a och 3: e poäng. Detta innebär att QLDB erbjuder ett unikt tillvägagångssätt för att ge företag ett sätt att inkludera blockchain-baserade funktioner i deras traditionella äldre teknik. QLDB är endast tillämpligt där det finns förtroende för systemet och deltagarna har det bra med en central myndighet.

Med andra ord är QLDB ett kostnadseffektivt, enkelt och ändå effektivt sätt att implementera funktionerna i ett tillåtet nätverk utan att behöva radikalt ändra hela processen. Med det kan alla företag skapa oföränderliga datakontrollerade spår utan behov av att investera djupt i en fullfjädrad blockchain-lösning.

Det finns dock en begränsning med QLDB eftersom den är beroende av AWS. Dess påverkan är ännu inte att mäta utanför AWS användningsfall.

För alla företag är det viktigt att förstå deras krav och sedan besluta om deras strategi. Inte alla företag behöver en fullfjädrad blockchain-lösning. Allt de behöver är möjligheten att verifiera data och lagra dem i ett oföränderligt tillstånd. Detta kommer att resultera i en verifierbar revisionsbok utan att det behövs komplexa efterlevnadsproblem.

Vi kan dra slutsatsen att QLDB inte direkt utmanar det tillåtna nätverket utan hjälper det istället att nå nya företag. Vi kan också beteckna QLDB som en Quasi-Blockchain-lösning.

När du ska välja Amazon Quantum Ledger Database QLDB?

Om deltagarna litar på varandra och har det bra med ett centraliserat tillvägagångssätt är QLDB det rätta valet.

När du ska välja Hyperledger?

Hyperledger erbjuder en mängd projekt och följaktligen beror dess användningsfall på kravet. Alla projekt är dock decentraliserade och därför bör ett företag bara välja Hyperledger om de letar efter en decentraliserad strategi.

Vi hoppas att du har en idé QLDB vs Hyperledger.

Slutsats

Detta leder oss till slutet av vår QLDB vs Hyperledger-artikel. Det råder ingen tvekan om att båda erbjuder en unik lösning för olika publiktyper. Så, vad tycker du om jämförelsen? Kommentera nedan och låt oss veta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me