Blockchain u financiranju trgovine – Power Point prezentacija

Pozdrav svima,

Danas ću proći kratku analizu blockchaina poduzeća i kako oni poboljšavaju i mijenjaju međunarodnu trgovinu.

Blockchain u financiranju trgovine

Trenutni izazovi uključuju sljedeće:

 • Jedna pošiljka zahtijeva puno papira, uključujući odjavu od 30 organizacija
 • Spremnici mogu zapeti u luci zbog kasnog odobrenja.
 • Potrebno je više od mjesec dana da se pošiljka odobri i pošalje.
 • Svjetski rast BDP-a može se povećati za 5% ako se blockchain koristi za financiranje trgovine. Obujam trgovine također se može povećati za 15%

Veze za preuzimanje: Blockchain u financiranju trgovine pdf | Blockchain u prezentaciji PowerPointa iz financiranja trgovine

Želio bih započeti s nekoliko slajdova osnova blockchaina kako bih bio siguran da smo svi usklađeni s poslovnim blockchainom.

Započnimo.

2) Kako funkcionira blockchain: pogled korak po korak

Prije nego što zaronimo duboko, shvatimo kako funkcionira blockchain.

Blockchain je decentralizirana peer-to-peer mreža. Omogućuje korisnicima međusobnu interakciju i slanje zahtjeva za transakcijama.

Pojasnimo osnovne pojmove blockchain mreža, s netehničkog gledišta.

Imamo knjigu (poput excel proračunske tablice), ali ova knjiga se distribuira, znači da se replicira na puno čvorova (članova mreže).

Recimo sada da korisnik želi dodati novu transakciju u blockchain (knjigu), tada će transakcija biti poslana preko mreže. Tek nakon što mrežni sudionici odobre transakciju, valjanost će biti odobrena i dodana u mrežu.

Kao što vidite, članovi mreže moraju postići konsenzus i potvrditi transakciju, to znači da nemamo “jedinstveno tijelo” za kontrolu mreže.

Korak po korak je sljedeći:

 • Prvo, korisnik šalje zahtjev za transakcijom mreži.
 • Stvara se blok. Blockchain predstavlja transakciju. Također, blok može sadržavati stotine transakcija odjednom.
 • Sada se blok šalje svim mrežnim čvorovima. Emitiranje programa osigurava svima jednake šanse za potvrđivanje bloka.
 • Blok zatim provjeravaju čvorovi, što zauzvrat, također provjerava i transakciju.
 • Blok se dodaje lancu nakon što se provjeri.
 • To također znači da se transakcija uspješno izvršava i čvorovi provjeravaju.

Gornji detaljni prikaz pokazuje kako funkcionira blockchain. Međutim, ne rade svi blockchaini slično. Imamo različite vrste blockchaina, uključujući hibridne, privatne i tako dalje, koji imaju drugačiji pristup.

3) Javna protiv privatne blokchain mreže

Postoje različite vrste blockchaina koje rade različito. Dvije su glavne vrste blockchain mreže javna i privatna. Javni blockchain koristi bitcoin, pa je stoga i popularan.

Bitcoin je prva kriptovaluta koja je koristila javni blockchain. Također nema dozvolu, što znači da je to otvorena mreža u kojoj bilo koji uređaj ili vršnjak može slobodno koristiti mrežu bez ikakvih ograničenja ili potrebe za dobivanjem dozvole. Zbog toga pokazuje i značajke poput transparentnosti. Ostali ključni primjeri javnog blockchaina uključuju EOS.

S vremenom smo vidjeli i poboljšanje blockchaina jer svjedočimo drugoj generaciji blockchaina, uključujući Ethereum. Predstavila je važne koncepte, kao što su dApps i pametni ugovori.

Privatna blockchain mreža pomaže poduzećima ili zatvorenim organizacijama da iskoriste blockchain. Oni stvaraju odobrene mreže u kojima svaki korisnik treba dopuštenje za pridruživanje mreži ili pristup mreži. To se radi kako bi se osigurala privatnost podataka i poboljšale mrežne performanse. Hyperledger je popularna privatna blockchain mreža.

Pa, kako vrste blockchaina utječu na „blockchain u financiranju trgovine“. Istražimo to prolazeći kroz poslovne blokove i platforme na sljedećem slajdu.

4) Enterprise blockchains i platforme (s primjerima)

Malo je popularnih poslovnih blockchaina i platformi. Te su blockchain platforme nastale iz jednostavne ideje javnog blockchaina. Svaki od njih nudi jedinstvenu perspektivu vrijednosti i time rješava određene probleme.

Ekosustav Enterprise Blockchains razvija se brzo. Malo je dobavljača koji nude blockchain kao uslugu, a imamo i različite poslovne blockchains platforme kao što su Corda, Hyperledger & Ethereum.

Također je nastao Blockchain-as-a-a-service (BaaS). BaaS je presudan za industriju jer malim igračima omogućuje upotrebu blockchaina bez kupnje blockchaina od nule.

Popularni dobavljači koji pružaju BaaS uključuju sljedeće:

 • IBM
 • Oracle
 • AWS
 • Microsoft
 • Alibaba

Sada morate shvatiti da su ovi dobavljači AKTIVNI i ulažu napore kako na tehnološki razvoj, tako i na prodaju i marketing. U 2019.-2020. Vidjet ćemo milijune dolara koje su potrošili ti dobavljači.

Oracle koji je upravo objavio da se na njihovom blockchainu proizvodi više od 100 projekata kao uslužne platforme.

Poduzetničke platforme koje čine BaaS funkcionalnim uključuju sljedeće:

 • Tkanina
 • Corda
 • EEA
 • Kvorum
 • Mreškanje

Budućnost izgleda sjajno! Poduzetnički blockchain nastavit će rasti i sve više i više tvrtki će ga koristiti. Štoviše, postojat će više namjenskih mreža koje će koristiti decentraliziranu tehnologiju.

Da bismo bolje razumjeli ove platforme i dobavljače, pogledajmo Federated Blockchains.

5) Federalni Blockchain

U osnovi postoje 3 vrste mreža: javna, privatna, federalna.

U javnom blockchainu svatko se može pridružiti mreži i sudjelovati u njoj. Svatko smije vidjeti knjigu i sudjelovati u konsenzusu.

Samo jedna organizacija ima ovlaštenje u privatnom blockchainu. To znači da tijelo kontrolira tko se može pridružiti mreži i pristupiti joj.

Možemo je smatrati “centralizirano-decentraliziranom” mrežom.

Što se tiče federalnog blockchaina, dobit ćete pristup decentraliziranom privatnom okruženju.

Udruženi blockchain je srž privatnog blockchaina. Koriste ga financijske usluge, osiguranja, višestranačka agresija, upravljanje lancem opskrbe i još mnogo toga!

Ideja koja stoji iza federalnog blockchaina je centralizirani pristup. Međutim, kako bi se održala razina ravnoteže, višestrukim autoritetom upravlja platforma.

Tijekom posljednje 3 godine uloženi su ogromni napori u uspostavljanje federalnih mreža, više od desetaka projekata od kojih većina koristi R3 Corda ili Hyperledger.

Ovo je idealno za industrije koje trebaju koristiti blockchain bez izlaska na tržište. Ti su čvorovi ovlasti unaprijed odabrani među svim organizacijama povezanim uz pomoć mreže. Ova odabrana skupina čvorova odgovorna je za provjeru valjanosti bloka. To također znači da odabrani čvorovi imaju pristup ograničenim područjima i informacijama.

6) Ekosustav za financiranje trgovine

Krenimo s osnovama. Financiranje trgovine je proces u kojem financijske institucije daju zajam za razmjenu robe, stoljetna je industrija koja nije doživjela puno promjena s rastom globalnih trgovinskih tokova. Trgovinsko financiranje financijski su proizvodi i instrumenti koje tvrtke koriste za olakšavanje trgovine i međunarodne trgovine.

Trenutni ekosustav nije toliko idealan. Primjerice, trenutno se za obavljanje transakcija koriste programi treće strane. Također, može biti potrebno mnogo dokumentacije (do 36 dokumenata) s više kopija i sudjelovanjem strana. Sve u svemu, vrijeme potrebno za obavljanje jednostavnih zadataka može potrajati tjednima.

Sada, kad imamo jasnu ideju o financiranju trgovine, pogledajmo igrače u ekosustavu financiranja trgovine. Učenjem o njima shvatit ćete ulogu svakog od njih koji čini ekosustav financiranja trgovine.

 • Uvoznici
 • Izvoznici
 • Banke
 • Osiguravatelji
 • Organizacija financiranja trgovine
 • Tvrtke za izvozne kredite

7) Aktualna pitanja financiranja trgovine

U trenutnom financiranju trgovine postoji više pitanja. Ova pitanja treba riješiti ako želimo maksimalno iskoristiti sektor financiranja trgovine.

Mnogo je problema s financijskim sektorom i to možemo izmjeriti na osnovu činjenica u nastavku.

Prema istraživanju koje je objavio Maersk – Pošiljka iz Kenije u Nizozemsku poslana je radi razumijevanja fizičkog postupka i papira potrebnih za pošiljku. Sadržao je ruže i avokado i gotovo je 2014. Otkrili su sljedeće probleme:

 • Svako dobro duž opskrbnog lanca treba povremeno provjeriti kakvoću.
 • Svako dobro treba se povezati s više aktera i ljudi tijekom putovanja u opskrbni lanac.
 • Može potrajati od 34 dana da dobro dođe od farme do trgovca. Također, može proći i do 10 dana dok dokumenti ne budu spremni.

Dobra vijest je da blockchain može pomoći upravo u tome. Prije nego što možemo koristiti blockchain, moramo navesti trenutne probleme.

Nisko korisničko iskustvo

Jedno od glavnih pitanja je slabo korisničko iskustvo. Nema puno iskustva kada je riječ o rukovanju složenom prirodom sustava. To dovodi do nepropisnog praćenje stranaka a također olakšava prevare, uključujući lažne isporuke.

Pritisak troškova

Cjelokupni postupak od banaka do klijenata skup je, posebno kada je u pitanju izrada akreditiva. Sporovi se također ne rješavaju pravilno i treba im puno vremena za rješavanje.

Regulatorni teret

Što se tiče regulatornih propisa, oni su pod velikim teretom s obzirom na to da moraju upravljati svime, uključujući prevenciju prijevara, KYC / AML protokoli, geopolitički rizici, i tako dalje. Povrh toga, prodavaču je teško održavati uvjete proizvoda, dovodeći rizike od proizvoda.

Rizici proizvoda, proizvodnje i transporta

Posljednja tri pitanja u vezi s financiranjem trgovine uključuju valutne, prometne i proizvodne rizike. Valutni rizici uvode se zbog kolebanja stranih valuta konverzija valuta. S druge strane, transportni rizik nastaje zbog osiguranja tereta, što cijeni posao dodaje cijenu. Posljednje, ali ne najmanje važno, proizvodni rizici dolaze zbog potrebe da se jedinstvene značajke redovito dodaju kako bi ostale relevantne na tržištu.

8) Kako financiranje trgovine može funkcionirati pomoću Blockchaina

Blockchain uistinu može revolucionirati trgovinsko financiranje. Može osigurati da se nijedan zapis ne duplicira. Također uklanja mogućnost manipulacije ili prijevare. Također poboljšava vidljivost i osigurava stalno održavanje razine povjerenja.

Pa, kako to da trgovinsko financiranje pravilno koristi blockchain?

To može učiniti na više načina. Navedimo ih u nastavku.

 • Kupci i prodavači mogu pronaći pouzdane trgovinske partnere pomoću blockchaina.
 • Obje se strane tada međusobno dogovaraju o uvjetima i pokreću pametne ugovore. Jednom kada se stvori pametni ugovor, narudžba se tada pokreće
 • Na sljedećem mjestu, banka kupac pokreće se, gdje će automatski podmiriti iznos ispunjavajući uvjete spomenute u pametnom ugovoru.
 • Kako bi osigurao brži postupak namire, prodavatelj može zatražiti financijska sredstva od svoje banke.
 • Sada prodavatelj otprema robu. Obje strane također prate paket.
 • Kupac potvrđuje trgovinu, što znači da je na pametnom ugovoru ispunjen uvjet.
 • Napokon, prodavatelj prima uplatu.

Postupak je jednostavan, a kao što vidite, većina stvari automatizirana je kako bi se održala transparentnost i povjerenje.

9) Blockchain prednosti za financiranje trgovine

Financijski sektor ubire blagodati blockchaina.

Jedan primjer uključuje Barclays i Fintech Startup Wave koji su zajedno radili na svom prvom sporazumu o financiranju trgovine s blockchain-dealom. Dopuštena knjiga osigurala je pravilan izvoz maslaca i sira od gotovo 100 tisuća američkih dolara.

Naravno, postoje i druge brojne prednosti blockchaina za financiranje trgovine. Prednosti uključuju sljedeće:

Pregled i pregled u stvarnom vremenu

Dokumenti na blockchain platformi za financiranje trgovine mogu se provjeriti autentičnost bilo kada! Štedi vrijeme za sve uključene strane. Sve to također znači da se prijevarne aktivnosti ne događaju.

Transparentnost

Blockchain za financiranje trgovine također pruža transparentnost. Važan je čimbenik koji je koristan za sve glumce. To također postaje neophodno s obzirom na to da račune treba generirati i poslati odmah. Također, činjenica da se računi mogu prodati trećoj strani. Sveukupno, transparentnost može dovesti do boljeg plaćanja i osigurati da se sve može obaviti u malom vremenskom razdoblju.

Nema međuprodukata

Ne postoje posrednici koji poboljšavaju cjelokupni sustav smanjujući broj prijevara. To poboljšava da banke mogu financirati trgovinu bez ikakvih rizika ili problema.

Nema dvostruke potrošnje

Dvostruka potrošnja može se spriječiti blockchainom u financiranju trgovine.

Pametno izvršenje ugovora

Pametni ugovori mogu vam pomoći u automatizaciji i osigurati da se ne troši vrijeme na papirologiju. Pametni ugovori moraju se finalizirati prije nego što se mogu izvršiti na mreži. Da bi to učinili, oba partnera moraju se sastati i dovršiti detalje prije izrade ugovora o pametnom ugovoru.

Također, pametni ugovor izvršava se samo kada su ispunjeni određeni uvjet ili unaprijed definirana pravila.

Dokaz o vlasništvu

Blockchain omogućava kupcima i prodavačima da imaju dokaz o vlasništvu koji osiguravaju transparentnost lociranja mjesta pošiljke.

Propisi

Propisima se može upravljati s jednog mjesta. Uključuje KYC / AML rješenja. Također poboljšava međunarodnu trgovinu jer se može regulirati razlika u propisima među zemljama.

10) Blockchain u slučajevima upotrebe financiranja trgovine: međunarodna trgovina – akreditiv (LC)

Postoje tone slučajeva upotrebe blockchain trgovina. Popularni slučaj upotrebe je Međunarodna trgovina – akreditiv (LC).

To je pismo koje služi kao jamstvo za plaćanje jedne banke drugoj. Obuhvaća sve međunarodne trgovine na koje utječu različiti zakoni, udaljenost i osobno povjerenje.

Realna implementacija LC-a je Voltron. Pokreće ga r3. Malo banaka koristi Voltron, koji uključuje NatWest, BBVA, HSBC, Scotiabank, CTBC banku i još mnogo toga! Ukupno 12 banaka radi pod Voltronom kako bi LC učinili funkcionalnijim i dostupnijim.

11) Blockchain u slučaju financiranja trgovine – Pomorska trgovina – Postava (BoL)

Teretni list (BoL) još je jedan zanimljiv slučaj upotrebe blockchain trgovinskog financiranja. Omogućuje svim članovima u opskrbnom lancu razmjenu dokumenata bez ikakvih oblika rizika i sporova.

Trošak trgovinskog papira doseže 420 milijardi dolara. Ponekad to može koštati i 5-10% cijele transakcije. BoL također poboljšava protok trgovačkih dokumenata.

Uvoznici, izvoznici, brodarske tvrtke, luke, carinski agenti i banke mogu iskoristiti prednosti BoL-a.

Jedan od primjera uključuje Tradelense tvrtke Maersk i IBM. Insurwave, izraelski startup također radi na korištenju BoL-a u svojoj platformi.

12) Vodeći konzorciji za financiranje trgovinskih financija

Postoji nekoliko vodećih konzorcija za financiranje trgovine. Ti konzorciji rade prema određenom cilju. Prođimo kroz nekoliko njih u nastavku.

Mi.Trgovina

We.Trade omogućuje IBM. Ključni članovi uključuju HSBC, UniCredit, Natixis i druge. Ukupno 8 banaka radi zajedno. IBM trenutno pruža potporu blockchainu za financiranje trgovine. Također im pomažu pomoć poput Hyperledger Fabric.

Komgo

Komgo pokreću Ethereum i Kaledio. Ključni članovi uključuju SGS, Citi, MUFG i druge. Njihov je ključni cilj ponuditi sigurnost i učinkovitost. Probleme s razmjenom podataka rješavaju putem svoje decentralizirane blockchain platforme.

Voltron

Voltron pokreće r3 Corda. Ključni članovi su HSBC, CTBC banka, NatWest i drugi

Marko Polo

Marco Polo pokreću r3 Corda i Tradeix. Ključni članovi uključuju OP Lab, SMFG, Standard Chartered. Njihov je glavni cilj pružiti bolju bankarsku uslugu. Također planiraju ponuditi bolja trgovinska rješenja i kupcima.

Batavia

Batavia koju pokreće IBM. Ključni članovi uključuju CaixaBank, UBS i druge.

HKTP

Članovi HKTP ključa uključuju DBS, HSBC, ANZ i druge. To je blockchain platforma za financiranje trgovine financirana trgovinom iz Hong Konga. Hongkong monetarno tijelo surađivalo je s bankama za platformu. Cilj im je osigurati da se sve digitalizira.

Postoje i popularni poduzetnički blockchains usmjereni ka financiranju trgovine.

 • R3 Corda
 • Mreškanje
 • Ethereum
 • Kvorum
 • Hiperledger

13) R3 Corda

R3 Corda jedan je od poslovnih blokova za financiranje trgovine. Razred je poduzeća i optimiziran je za IT okruženje.

R3 Corda dobro radi s Oracle DB-om i SQL-om. Vatrozid aplikacije također se može konfigurirati u R3 Corda, što mu daje potrebnu sigurnost. Također je kompatibilan s aplikacijom za financiranje trgovine.

Cordina dugoročna vizija je postati zajednički globalni logički vođa. To znači da svi mogu sudjelovati, uključujući tvrtke, pojedince i strojeve koji mogu neometano komunicirati i obavljati transakcije. Također žele smanjiti troškove i napraviti kontrolu kvalitete. Da bi to učinili, objavit će novu verziju Corde. Oni će također osigurati da se kroz razvoj održi kvaliteta.

Da bi ostali u skladu s ostalim uslugama, oni će također raditi inovacije i usredotočiti se na nove usluge koje će pomoći poduzećima. Na kraju, njihov dugoročni cilj je također riješiti se trenja i učiniti ugodnijim integriranje aplikacija i procesa.

R3 Corda slučajevi stvarne upotrebe: TMX, Payments Canada, Maersk, NatWest, CrowellMoring i Swift.

Dobavljači Corda BaaS uključuju Amazon Web Services, Microsoft Azure i Hewlett Packard Enterprise.

14) Blokchain kvoruma

Quorum Blockchain je otvoreni izvor, spreman je za poduzeća i prilagodljiv je. Quorum je jedan od zrelih blockchain okvira koji nudi visoke performanse i protok.

Stvorio ga je JP Morgan i koristi Ethereum blockchain. Glavni fokus Quoruma je pružiti financijskom sektoru platformu za prilagodbu blockchaina prema njihovim potrebama. Quorum koristi konsenzus zasnovan na RAFT-u, koji nudi poboljšanu blokovsku pohranu i brže transakcije. Također koristi Istanbul BFT, učinkovitu metodu konsenzusa tolerantnog na kvarove koja osigurava mrežnu zaštitu od loših aktera.

Quorum arhitektura sastoji se od Quorum čvora, Constellation menadžera transakcija i Enclave.

Quorum je otvoreni izvor, što znači da ima 318 aktivnih doprinosa, preko 10 000+ obveza i 3,0 LGPL licence.

Quorum je blockchain okvir koji nudi malo poslovnih mogućnosti.

 • Visoke performanse
 • Upravljanje vršnjacima i mrežama
 • Mehanizam konsenzusa zasnovan na glasovanju
 • Vođen zajednicom
 • Otvoreni izvor
 • Zreli
 • Pouzdan i spreman za poduzeće
 • Poboljšana privatnost ugovora i transakcija

Želite li pročitati više o Quorumu? Pogledajte Vodič za Quorum Blockchain Ultimate.

15) Tvrtke iz stvarnog svijeta koje koriste Blockchain za trgovinsko financiranje

Mnoge tvrtke koriste blockchain za financiranje trgovine. Uključuju sljedeće.

 • BRZ: Pokrenuli su svoj Proof-of-Concept (PoC) koji je poznat kao GPI link.
 • Mizuho: Već su izveli prvu transakciju financiranja trgovine između Australije i Japana. Također surađuju s Marubeni Corp. i Sompo Japan Nipponkoa Insurance.
 • Barclays: Oni zajedno s Waveom nude svoj pristup u financiranju trgovine. Cilj im je riješiti globalna trgovinska pitanja.
 • Narodna banka Kine: Rade na platformi koja će poboljšati blockchain financiranja trgovine. Njihova inicijativa poznata je pod nazivom Blockchain platforma za trgovinsko financiranje okruga Macao Dawan, Hong Kong i Hong Kong. Pomoći će smanjiti troškove do 7-8%.
 • KBank: Kasikornbank Public Company Limited isprobava Pismo garancije trgovinsko financiranje blockchaina uz pomoć IBM-ovog rješenja Hyperledger.
 • Dubai Trade i Dubai Customs: Dubai istražuje kako mogu koristiti blockchain za poboljšanje financiranja trgovine.
 • Scotiabank: Surađuju s blockchain platformom AlphaPointa.
 • SEB: SEB je sposoban rukovati propisima i transakcijama financiranja trgovine. Koriste CGI-jevo rješenje blockchaina za financiranje trgovine.

16) Početak rada: Kako implementirati blockchain?

Super! Sada razumijemo vodeće platforme za blockchain u financiranju trgovine, slučajeve korištenja i tvrtke koje blockchain koriste za financiranje trgovine, vrijeme je da naučimo kako implementirati blockchain.

Koraci za to uključuju sljedeće:

 • Utvrdite slučaj upotrebe
 • Razviti dokaz o konceptu (PoC)
 • Testirajte i izradite blockchain rješenje
 • Ugrađeni partneri koji pomažu u rastu i integraciji
 • Upravljajte i upravljajte svojom blockchain mrežom

Ne zaboravite na neke druge slučajeve upotrebe, uključujući slučajeve upotrebe u maloprodaji, zdravstvu i osiguranju.

Također, trebali biste potražiti čimbenike koji će vam pomoći da implementirate blockchain – vrstu dozvole, idealan slučaj upotrebe i partnerstva. Također morate naučiti o uobičajenim preprekama kao što su neučinkovit sustav, teško korisničko sučelje, skupo i nerastuće.

Veze za preuzimanje: Blockchain u financiranju trgovine pdf | Blockchain u prezentaciji PowerPointa iz financiranja trgovine

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me