Najbolje blokchain platforme za poduzeća

Blockchain platforme su vitalne za omogućavanje dostupnosti blockchain tehnologije poduzećima. U stvarnosti, ove blockchain platforme zapravo štede puno vremena i resursa. Ali kako to rade?

Pa, ako ćete raditi na svom blockchain rješenju i morate platformu izraditi od nule, nesumnjivo će vam trebati puno vremena, zar ne? Ali uz pomoć ovih platformi, sada možete imati bazu za svoje potrebe.

Većina ovih platformi nudi prilagodbu, a to možete učiniti da biste dodali svoje značajke na platformu. Dakle, dugoročno gledano, sve platforme na popisu blockchain platformi uštedjet će vam puno novca i vremena.

Stoga, da bih vam pomogao pronaći željenu platformu, sastavio sam popis blockchain platformi. Štoviše, dobit ćete i usporedbu blockchain platformi nakon što pokrivam sve platforme. No, prije svega ostalog, ukratko ću objasniti što je blockchain platforma.

Dakle, krenimo!

Contents

Što je Blockchain platforma?

Prije svega, krenimo s jednim od najtemeljnijih pitanja koja vam padaju na pamet – “što je blockchain platforma?” Tipično su blockchain platforme distribuirane strukturirane platforme koje pomažu u razvoju decentraliziranih aplikacija.

Štoviše, ove platforme mogu imati i dozvolu i dozvolu. Neki od rijetkih popularnih na tržištu su Hiperledger, Corda, Ethereum, itd.

Svi oni imaju blockchain platforme koje možete koristiti za izradu vlastitih osobnih blockchain rješenja.

Također, postoji mnogo različitih vrsta platformi za razne industrije. Svi oni također imaju različite izlaze. Samo pripazite da odaberete onu koja najviše odgovara vašoj tvrtki i industriji.

Ne, znate što je blockchain platforma. Kako bih vam pomogao pronaći najbolju platformu, sastavio sam popis kriterija koje biste trebali uzeti u obzir.

Pa, da vidimo što su to.

Kako odabrati savršenu Blockchain platformu?

Postoje neki kriteriji koje biste trebali slijediti pri odabiru platforme za svoju tvrtku. Ti su kriteriji kritični jer tada možete napraviti usporedbu blockchain platformi i vidjeti njihovu izvedbu u svakom segmentu.

Ovo će vam definitivno pomoći da odlučite koji ćete odabrati. U svakom slučaju, provjerimo sve kriterije jedan po jedan.

Je li platforma potpuno razvijena ili je još u fazi razvoja?

Ovo je ogroman problem kada je u pitanju odabir savršene blockchain platforme. Zašto ipak? Pa, jer ako odaberete platformu koja se još uvijek razvija, neće vam ponuditi puni potencijal koji želite.

Također, druga stvar je da ne želite koristiti platformu koja je također zastarjela. Dakle, ako su programeri prestali dodavati ažuriranja ili ispravljati pogreške, ta je platforma problematična.

Stoga biste trebali provjeriti u kojoj je fazi platforma. Za to možete koristiti GitHub ili njihovo službeno web mjesto ili tako dalje. U osnovi, samo pazite da platforma koju odaberete bude u potpunosti razvijena, testirana više puta i spremna za upotrebu.

Kakav vam blockchain treba?

Problem je u tome što će se vrsta blockchaina koja će vam trebati temeljiti isključivo na vašem rješenju. Na popisu možete imati nekoliko rješenja za blockchain, a za njihovo funkcioniranje mogu biti potrebne različite vrste blockchaina.

No prije nego što saznate koju vrstu blockchaina trebate, morate na samom početku naučiti o tim vrstama. Stoga, pokušajte pohađati blockchain tečaj koji će vam pomoći da bolje razumijete koncepte.

Da bismo vam pomogli, imamo puno tečajeva blockchaina koji nude najbolje od najboljih informacija o navedenoj temi.

U svakom slučaju, nakon što shvatite jesu li privatne, javne ili federalne platforme odgovaraju vama, možete filtrirati svoje favorite.

Koje programske jezike podržava platforma?

Da, programski jezici su važni kada je u pitanju odabir savršene platforme za vaše rješenje. Kako je blockchain nova tehnologija, uvode se i mnogi drugi moderni programski jezici.

Dakle, pronalaženje savršenog razvojnog tima sa znanjem tog jezika može biti ozbiljno. Također, u mnogim slučajevima različiti programski jezici mogu predstavljati prijetnju ako ih želite integrirati u svoje postojeće naslijeđene mreže.

Stoga budite sigurni da znate kakav programski jezik platforma podržava ili kakav SDK će vam trebati za upotrebu te platforme.

Jednom kad shvatite što vaš tim može izvesti, na temelju toga možete odabrati platformu.

Je li platforma popularna?

Popularnost platforme također je puno važna. U svakom slučaju, na tržištu postoji mnogo tehnoloških platformi blockchain. Ali nemaju svi oni puni potencijal za postizanje rezultata poslovnog rješenja.

Zapravo, sve veći broj blockchain platformi prilično je iscrpljujuć. Svatko sada pokušava napraviti jedan za sebe ne uzimajući u obzir kvalitetu platforme.

Za slučajeve korporativne upotrebe trebat će vam platforma kojoj se vjeruje i dolazi od poznate marke. Štoviše, morate biti sigurni da je platforma u potpunosti sposobna zaštititi sve podatke vaše tvrtke.

Stoga uvijek pripazite da odaberete platforme koje su trenutno popularne na tržištu, a drugi ga ljudi već koriste. Štoviše, pobrinite se da i tim programera iza sebe ima reputaciju.

Kakvu metodu konsenzusa koristi platforma?

Korištenje platforme može biti prilično izazovno ako ne znate kakvu vrstu konsenzusnog protokola ta platforma koristi ili podržava. U stvarnosti, blockchain platforma može podržavati više konsenzusnih metoda kao što su Hyperledger Fabric, Sawtooth itd..

Štoviše, ova vrsta platforme ima modularnu strukturu, a najbolje blockchain platforme nude više prilagodljivosti.

Imajte na umu da su neki od konsenzusnih protokola gladni energije, pa mogu potrajati puno resursa. Također, odabir BFT algoritma konsenzusa ovdje je najbolji slučaj. Ako želite saznati više o konsenzusnim protokolima, provjerite naše blockchain tečajeve za to.

Nudi li platforma značajku pametnog ugovora?

Pa, ne nudi svaka pojedinačna blockchain platforma značajku pametnog ugovora. Problem je u tome što vaše rješenje zaista treba pametne ugovore. U stvarnosti je upotreba pametnih ugovora izuzetno korisna u poslovnom okruženju jer automatizira mnoge ugovore.

Također, korisnost ove značajke je ogromna i mogu razumjeti jeste li u iskušenju da je dodate u svoje rješenje, čak i ako vam nije potrebna. Ali zauzet će samo resurse bez ikakve korisnosti.

Dakle, ako vam uistinu treba značajka, samo odaberite platformu koja je nudi. To je također vrlo komplicirana značajka, pa je ne mogu sve platforme izvesti u sličnom ili učinkovitom tonu.

Da biste to shvatili, možete upotrijebiti našu tablicu usporedbe blockchain platformi.

Treba li vaše rješenje blockchaina skalabilnost? Ako da, koliko?

Pa, skalabilnost je ogroman problem što se tiče blockchaina. U stvarnosti, čini se da je javni blockchain daleko zaostao u svojoj evidenciji. U stvarnosti, budući da su otvoreni za sve, oduzima puno resursa i drastično usporava sustav.

Stoga su daleko od skalabilnosti. Ako ne tražite skalabilnost, tada vam može pomoći i korištenje javnog blockchaina.

Ako vam zaista treba, svakako odaberite platformu koju je lako prilagoditi. Na primjer, mnoge su privatne ili federalne platforme skalabilne, ali čini se da se njihova razina uvelike razlikuje.

Još jednom pregledajte svoje rješenje i svakako odaberite platformu koja će moći zadovoljiti sve vaše potrebe.

8 najboljih blokchain platformi

blockchain platforme

Kako bih vam pomogao u blockchain putovanju, odabrao sam 8 najboljih platformi koje koristite u svojim rješenjima distribuirane knjige. Pa, da vidimo što su to, hoćemo li?

Ethereum

Vrsta knjige: bez dozvole

Konsenzusni algoritam: dokaz o radu

Pametni ugovor: Da

Ethereum je jedna od open source blockchain platformi na našem popisu. Da budem iskren, to je trenutno jedna od najboljih blockchain platformi na tržištu. Iako je bez dozvole i definitivno dolazi sa svojim nizom problema, ipak Ethereum uspijeva prevladati jako dugo.

Ethereum je počeo uživo 2015. godine, a od tada je stekao veliku popularnost. Dolazi s izvornom kriptovalutom, eterom i plinom. Očito je da se na ovoj platformi svatko može pridružiti i sudjelovati u procesu konsenzusa.

Dakle, ako je vašem blockchain rješenju doista potrebno otvoreno okruženje, najbolje je kladiti se za Ethereum.

Također, ova platforma radi u programu Proof of Work, što je zapravo prilično konsenzus željan vlasti. Štoviše, ne nudi nikakve mogućnosti privatnih transakcija.

Ali ako vas Ethereum stvarno zanima za vaše poduzeće, tada možete koristiti i njihovu privatnu verziju. Ethereum Enterprise Alliance odgovoran je za ovu privatnu verziju Ethereuma.

U stvarnosti, ova verzija dolazi sa svim blagodatima javnog blockchaina s dodatnom privatnošću u kombinaciji. Također će rasti zajedno s javnom verzijom i obrnuto.

Najbolji dio ove platforme je taj što kombinira privatnu i javnu tehnologiju kako bi vam pružio konačan učinak.

Iako i dalje nekako zaostaje za kriterijima transakcije u sekundi.

Tkanina Hyperledger

Vrsta glavne knjige: Dozvoljeno

Konsenzusni algoritam: Solo, Kafka, Raft

Pametni ugovor: Da

Hyperledger Fabric je tu da zauvijek promijeni industriju. U stvarnosti, to je trenutno jedna od najboljih blockchain platformi na tržištu. Također je sjajan na popisu otvorenih koda blockchain platformi koje imamo. Dakle, možete očekivati ​​da ćete pristupiti njegovom kodu besplatno, a za to nećete morati ništa platiti.

Tkanina je nastala 2015. godine nakon Ethereuma i proizvod je Hyperledger projekta. Hyperledger je zapravo krovni projekt ili vrsta konzorcija gdje razvijaju blockchain kako bi ga učinili dostupnim svima.

Ako ste zainteresirani za blockchain platformu koja je dozvoljena i može se koristiti u bilo kojoj vrsti industrije, onda je Fabric zaista izvrstan odabir.

U svakom slučaju, Hyperledger Fabric dolazi s jakim arhitektonskim modelom s modularnom strukturom. To znači da možete priključiti bilo koju značajku i koristiti je. Stoga je izuzetno prilagodljiv.

Štoviše, koristi slabiji algoritam konsenzusa željnog za postizanje sporazuma. Također, nudi skalabilnost i ne usporava se kada na platformi ima mnogo sudionika.

U stvarnosti nudi pametne ugovore, ali ovdje se zove lančani kod.

Pila Hyperledger

Vrsta glavne knjige: Dozvoljeno / bez dozvole

Konsenzusni algoritam: PBFT, PoET, Raft

Pametni ugovor: Da

Hyperledger Sawtooth je još jedan izvrstan dodatak našem popisu otvorenih koda blockchain platformi. U stvarnosti, to je također još jedna produkcija Linux Foundation i Intel je u tome puno doprinio. Korištenje je potpuno besplatno, a kodove možete dobiti izravno s GitHub-a.

Također, ovu platformu možete koristiti u bilo kojoj vrsti industrije jer su programeri na taj način dizajnirali arhitekturu. U stvarnosti je i ova platforma izuzetno prilagodljiva.

To je zapravo platforma poslovne klase koja je modularna i dizajnirana za primjenu, stvaranje i izvršavanje tehnologija distribuirane knjige.

Sigurno se pitate – koja je glavna razlika između pile i tkanine?

Pa, zapravo je vrsta knjige tamo gdje se razlikuju. Fabric je potpuno dopuštena platforma; s druge strane, Sawtooth možete koristiti kao dopušteno i bez dozvole. Nadalje, postoje i drugi čimbenici, a kasnije ih možete vidjeti u tablici usporedbe blockchain platformi.

Ako želite platformu koju je zaista lako integrirati, onda biste trebali ići za Sawtooth. Također, još jedna sjajna značajka Sawtooth-a je da koristi drugačiji algoritam Proof of Elapsed Time koji je puno napredniji od Rafta.

Hiperledger Iroha

Vrsta glavne knjige: Dozvoljeno

Konsenzusni algoritam: YAC (Još jedan konsenzusni algoritam)

Pametni ugovor: Da, ali unaprijed definiran

Hyperledger Iroha je također prilično popularna blockchain platforma. To je također jedna od blockchain platformi otvorenog koda koja nudi dobru vrijednost. U stvarnosti, Iroha je zapravo vrlo jednostavan za upotrebu i dizajniran na takav način.

Ako vam se čini da je drugim platformama teško upravljati ili o njima učiti, onda možete pogledati ovu. U stvarnosti je to uglavnom za pomoć poslovnim tvrtkama da na njemu izgrade sigurne, pouzdane i brze programe.

U svakom slučaju, temeljna je struktura prilično jednostavna i očito je modularna. Koristi potpuno drugačiji algoritam konsenzusa koji se naziva Yet Another Consensus (YAC) algoritam. U stvarnosti je ovaj protokol izuzetno brz i osiguran.

Međutim, ima malo ograničenja u pogledu pametnih ugovora. Pa, nudi pametne ugovore poput značajke, ali dolazi s unaprijed definiranim predlošcima ugovora, a ne s potpuno prilagodljivim.

Dakle, i dalje ga možete koristiti, ali ga ne možete prilagoditi kako želite.

Ali u cjelini, to je dobra platforma i mnoge je tvrtke već koriste.

Mreškanje

Vrsta glavne knjige: Dozvoljeno

Konsenzusni algoritam: vjerojatnosno glasanje

Pametni ugovor: Ne

Ripple je izvrstan dodatak našem popisu blockchain platformi. Pa, Ripple je svoje putovanje započeo još 2012. godine, ali tada je nazvan Opencoin. U svakom slučaju, kasnije 2015. godine konačno su ga preimenovali u Ripple. U stvarnosti, Ripple je uglavnom pogodan za financijske tvrtke.

Zapravo su zapravo željeli povezati sve banke, korporacije, pružatelje platnih usluga i burze imovine u istoj mreži.

U svakom slučaju, Ripple nudi RippleNet, koji je globalna platforma za besplatne transakcije. Ovu platformu možete koristiti za plaćanje bilo gdje i bilo kada u svijetu. Štoviše, to stvarno mijenja način na koji trenutno vidimo bankarstvo.

Znate li koliko će biti potrebno za obradu vaše transakcije u Rippleu? Samo 4 sekunde! Korištenjem Ripple-a možete dobiti pristup novim tržnicama, privući više kupaca, imati veću sigurnost i imati sustav mikro plaćanja..

U svakom slučaju, ako ste poduzeće koje radi na financijskom rješenju, onda biste ga svakako trebali provjeriti.

Kvorum

Vrsta glavne knjige: Dozvoljeno

Konsenzusni algoritam: splav, Istanbul Tolerancija bizantske greške

Pametni ugovor: Da

Quorum je još jedna izvrsna platforma na ovom 8 najboljih popisa blockchain platformi. U stvarnosti, Quorum je zapravo inspiracija iz mreže Ethereum. J.P. Morgan stoji iza razvoja Quoruma i koristio je Ethereum kao osnovu za njegovo dizajniranje.

Međutim, nije bez dozvole poput Ethereuma; nego je dozvoljeno. U stvarnosti je platforma za osiguravanje velike brzine i velike propusnosti u bilo kojem okruženju. Štoviše, prilagodljiv je, ali ima i svoja ograničenja.

Za razliku od Ethereuma, Quorum koristi lagani proces konsenzusa za postizanje sporazuma. Štoviše, ovo dugoročno štedi puno resursa.

Najbolja značajka Quoruma je što nudi autoritativne čvorove koji upravljaju platformom. Također nudi privatne transakcije i sustave glavne knjige.

Trenutno postoje mnoga poduzeća koja koriste Quorum za pokretanje vlastitih blockchain rješenja. Ako želite uspostavljenu platformu, onda biste je svakako trebali provjeriti.

Corda

Vrsta glavne knjige: Dozvoljeno

Konsenzusni algoritam: priključni konsenzus

Pametni ugovor: Da

Corda je definitivno jedna od najboljih blockchain platformi na tržištu trenutno. U stvarnosti je platforma dozvoljena, pa će vam trebati mjerodavan pristup da biste ušli u mrežu. U svakom slučaju, R3 je zapravo razvio ovu platformu.

Nadalje, dolazi u dvije različite verzije – Corda i Corda Enterprise. U stvarnosti, poslovna verzija zapravo nije otvoreni izvor. Dakle, morat ćete ih kontaktirati kako biste im pristupili. No, verziji softvera otvorenog koda možete pristupiti s njihove web stranice.

Ako ste zainteresirani za platformu koja se vrti oko kvalitetne proizvodnje i jake mrežne infrastrukture, tada je možete provjeriti.

U svakom slučaju, Corda je prije bila isključivo za financijsku industriju, ali sada mnoge druge industrije koriste ovu platformu za svoje rješenje.

Najbolja značajka Corde je što nudi uslugu vatrozida u koju je nekako nemoguće prodrijeti. Dakle, korištenje ovog za vaš internetski mrežni sustav može biti jako puno.

Ali također nudi veliku propusnost, privatnost, skalabilnost itd.

Hedera Hashgraph

Vrsta glavne knjige: Dozvoljeno

Konsenzusni algoritam: Asinkrona bizantska tolerancija na rasjed

Pametni ugovor: Da, ali treba specijalizirani API

Sigurno se pitate zašto sam na ovaj popis blockchain platformi uvrstio Hedera Hashgraph iako tehnički nije blockchain. Pa, to zapravo nije blockchain, već sustav distribuirane knjige poput blockchaina.

Iako to nije blockchain platforma, nudi prekrasne značajke za koje biste definitivno trebali znati. U stvarnosti je Hedera Hashgraph vrlo poštena, sigurna i brza platforma.

Stoga se koristi drugačijom metodom konsenzusa nazvanom Asinkrona bizantska tolerancija na greške, koja je robusna protiv bilo kakvih napada.

Međutim, postoji mali problem sa značajkom pametnog ugovora. U stvarnosti nudi pametni ugovor, ali za to trebate imati poseban API. Da bi vam pomogli u korištenju, nude ovaj API koji vam omogućuje da u njemu koristite pametni ugovor utemeljen na Ethereum-u.

U svakom slučaju, najbolja značajka ove platforme je što nudi više od 50.000 transakcija svake sekunde. Dakle, znači da je vraški brz u usporedbi sa svim ostalim platformama s ovog popisa.

Ali kako to čini? Pa, jedinstveni sustav glavne knjige zapravo osigurava da može ponuditi paralelne transakcije.

Mnoge tvrtke već koriste ovu platformu. Stoga sam ga uvrstio kao dobru alternativu drugim platformama.

Tablica za usporedbu ultimativnih blokchain platformi

Ethereum

Hyperledger-Tkanina

Hiperledger-pilasti

Hyperledger-Iroha

Corda

Mreškanje

Kvorum

Hedera Hashgraph

Vrsta knjige

Bez posla Per-misionar Per-misija i Per-mission

Potpuno zamišljeno Per-misionar Per-misionar Potpuno zamišljeno Per-misionar

Konsenzusni algoritam

Dokaz o radu Solo, Kafka, Raft PBFT, pjesnik, splav YAC algoritam Priključljivi konsenzus Vjerojatnosno glasanje Splav, Istanbul BFT Asin-kronični BFT

Pametni ugovor

Da, ali uglavnom unaprijed definirano x Da

(Korištenje API-ja)

Industrijski fokus

Unakrsna industrija Unakrsna industrija Široka industrija Unakrsna industrija Financijska / međuindustrijska Financijska industrija Unakrsna industrija Unakrsna industrija

Brzina transakcije

~ 20 TPS >2000 TPS >1000 TPS ≤1000 TPS ~ 170 TPS ~ 1500 TPS ~ 100 TPS ~ 50k + TPS

Pametni ugovorni jezik

Čvrstoća Idi, Java, JavaScript Python, JavaScript, Go, Java, Rust, C++ C++ Kotlin, Java Čvrstoća Čvrstoća (pomoću API-ja)

Završavajući misli

Blockchain platforme su tu da vam pomognu u vašem divnom putovanju naprijed. U stvarnosti je razvoj rješenja za poduzeće prilično teško. Uglavnom ako ćete za to koristiti potpuno drugačiju i novu tehnologiju.

No, da bi vam pomogli, mnoge blockchain platforme s otvorenim kodom mogu uštedjeti puno vremena i energije. Štoviše, spremni su za upotrebu mreže koja treba samo nekoliko podešavanja, a vi je možete napraviti za bilo koju industriju koja vam se sviđa.

U ovom vodiču dao sam vam do znanja kako odabrati platformu i dao usporedbu svih trenutno popularnih platformi na tržištu. Nadamo se da ćete pomoću ovog vodiča sada odabrati savršenog za svoje potrebe.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me