Kaj je ICO: uvod v začetno ponudbo kovancev

Najprej si oglejmo nekaj statističnih podatkov:

 • Prva začetna ponudba kovancev (ICO) je bila organizirana leta 2014 za projekt Ethereum. Vendar pa so v samo treh letih, tj. Junija 2017, blockchain in kriptovalute zbrali več denarja prek ICO-poti kot tradicionalna sredstva, kot je naložba tveganega kapitala (VC)!
 • Leta 2017 so organizacije ICO zbrale 5,6 milijarde ameriških dolarjev!

Ob tako velikem znesku sredstev, ki ga zberejo mednarodne organizacije ICO, se mnogi opazovalci panog vprašajo “Kaj je ICO?”

Mednarodne organizacije ICO so postale pomembno sredstvo za zbiranje sredstev za zagon blockchain in cryptocurrency. Podobni so z začetnimi javnimi ponudbami (IPO), saj javnosti ponujajo tudi delež v projektu. Vendar se način, tveganja in koristi mednarodnih organizacij ICO zelo razlikujejo.

Kaj je ICO: delujoča definicija

ICO je način zbiranja sredstev v neurejenem okolju. Tradicionalni načini zbiranja sredstev od VC-jev ali prehod na IPO-pot vključujejo veliko strogost zaradi strogih predpisov in zagon kripto-blok-verig obide tiste z ICO.

Zagon prodaja del kriptožetonov zgodnjim podpornikom projekta. Sredstva zbirajo v obliki fiat valut, kot je ameriški dolar, ali znanih kriptovalut, kot sta Bitcoin ali Ether.

Začetna projektna skupina ustvari beli dokument, v katerem razloži projekt in kakšno tržno priložnost bo obravnavala ali kakšen poslovni problem bo rešila. Tehnična knjiga opisuje tudi tehnologijo, zakaj je kripto žeton sploh potreben, načrt projekta in znesek sredstev, potrebnih za dokončanje projekta.

Poleg tega tehnična knjiga podrobno opisuje upravljanje projekta, časovni razpored za ICO, valute, sprejete v ICO, in kolikšen odstotek kripto žetona se bo prodal v ICO. Tehnična knjiga opisuje, kako bodo dodeljeni preostali žetoni, tudi, ali bo pred ICO zasebna prodaja, to je faza, ko nekaj izbranih vlagateljev kupi veliko število žetonov po nižji ceni.

Med ICO vlagatelji kupujejo žetone z uporabo fiat-a ali kriptovalut. Če je ICO sposoben dvigniti “mehko zgornjo mejo”, tj. Najnižji želeni sklad ali več, je projekt končan. Če projektna skupina ne more dvigniti „mejnega zneska“, se šteje, da je ICO neuspešen, sredstva pa se vrnejo vlagateljem.

Prednosti in slabosti ICO:

Start-up podjetja imajo z ICO naslednje prednosti:

 • Pozitiven omrežni učinek: kripto projekti so pogosto distribuirane aplikacije (DApps) in več uporabnikov pogosto koristi uporabnikom, kar je prednost ICO.
 • Zagon lahko zbere sredstva hitro in hitro, saj ni vstopne ovire, enostavno je prilagoditi kripto žeton in zagnati ICO s pomočjo platform, kot so Ethereum, Waves ali Stellar.
 • Celotno trženje je digitalno z uporabo spletnega mesta podjetja, družabnih medijev, aplikacij za sporočanje in drugih spletnih forumov.
 • Projektna skupina uporablja svojo verigo blokov za upravljanje zbranih sredstev in distribucijo žetonov, kar je avtomatizirano in enostavno.

Vlagatelji imajo tudi z ICO obilo prednosti, npr.

 • Če postanejo kriptovalute priljubljene, jih bo večina kripto borz uvrstila na seznam in tako zagotovila visoko likvidnost.
 • Vsakdo lahko vlaga v ICO, za razliko od scenarija s sredstvi VC, ki so geografsko koncentrirana v finančnih središčih, kot sta New York City ali Silicijeva dolina.
 • Kot je razvidno iz meteorskega dviga cen številnih kriptovalut v letu 2017, ima vlagatelj dobre možnosti za dobiček, če vrednost kovanca ceni.

Vendar ICO predstavljajo tudi naslednja tveganja:

 • Negotovost: Pogosto pri zagonu ICO izdelek ni pripravljen in čeprav tehnični dokument lahko dobro opisuje tehnologijo, ni nobenega zagotovila, da je izdelek mogoče izdelati.
 • Cena kripto žetona morda ne bo temeljila na trdnosti izdelka ali poslovnega načrta, temveč bo temeljila na pričakovanju dobička od nadaljnje prodaje. Če projekt nima temeljne ekonomske vrednosti, lahko to povzroči balon.
 • Kripto trg je zelo nestabilen zaradi svoje špekulativne narave.
 • Taktika tržne manipulacije, kot sta „črpanje in odmetavanje“ na kripto trgu, predstavljata veliko tveganje, zlasti za majhne vlagatelje.
 • ICO niso regulirani, vlagatelj nima pravnega sredstva, če se sredstva izgubijo.
 • Anonimnost, ki jo ponujajo številni projekti kriptovalut, predstavlja tveganje, ker lahko zločinci ICO zlorabijo za pranje denarja.
 • Predpisi se razlikujejo glede na državo in so v mnogih državah v fazi oblikovanja, zato ni znano, ali bodo ICO v prihodnosti dovoljeni v določeni državi.

Zagon ICO:

Ob predpostavki, da je vodstvena ekipa pripravljena in ima zagonsko podjetje poslovni načrt s tehnološko rešitvijo, so za uvedbo ICO potrebni naslednji koraki:

 • Sestavite pristojno pravno skupino, ki bo pregledala regulativne vidike jurisdikcije podjetja, ali je žeton varnostne zahteve, znanje stranke (KYC) in zahteve za preprečevanje pranja denarja (AML), ter sprejme potrebne ukrepe..
 • Prilagodite kripto žeton, kar lahko storite na različne načine. Projektna skupina se lahko odloči za gradnjo platforme blockchain in žetona iz nič. Lahko pa se odločijo za uporabo blockchain platforme, kot je Ethereum, in razvijejo svoj žeton in izdelek, pri čemer izkoriščajo prednosti virtualnega stroja Ethereum (EVM), standardov ERC20 in programskega jezika Solidity za kodiranje pametnih pogodb. Še ena priljubljena možnost je uporaba ICO platform, kot so IKONOMI ki olajšajo postopek uvedbe ICO.
 • Zberite dobro marketinško ekipo za agresivno trženje ICO prek platform za družabne medije, aplikacij za sporočanje, kot je Telegram, in spletnih forumov, kot je Reddit. Skupina mora zagotoviti visokokakovostno belo knjigo in enostavno razumljivo spletno mesto.

Vir, ki ga želite poznati o najboljših praksah ICO:

Ne glede na to, ali gre za zagonsko projektno skupino ali investitorja, je pomembno, da pred začetkom izvajanja ali vlaganjem v ICO veste dovolj o ICO. Priporočljivo branje je ta članek, ki vsebuje tudi nekaj najuspešnejših ICO v zgodovini blockchain in crypto podvigov.

Želite izvedeti več?

Oglejte si te članke o ICO vs DAICO in STO vs ICO.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me