Kaj je zasebni blockchain? Vodnik za začetnike

Ta članek bo zajemal vse osnove zasebne tehnologije veriženja blokov in razčlenil, kako deluje.

Ko govorimo o tehnologiji veriženja blokov, v vsakem posameznem članku vedno slišimo eno stvar – to je decentralizirano. Včasih mislimo, da je to glavno gibanje proti denarno lačnim korporacijam. Toda ali je to res? Mogoče niste seznanjeni z izrazom – zasebni blockchain.

Čas je, da se nekoliko poglobite v svet. Vsi smo že slišali ime Satoshi Nakamoto. Je skrivnostna osebnost sveta kriptovalut. Nihče ni prepričan, ali je Satoshi fant, deklica ali organizacija. Čeprav navadni ljudje vedno zaslužimo Satoshi za ustvarjanje Bitcoina, je njegova največja inovacija doslej blockchain.

Blockchain tehnologijo lahko preprosto prepoznamo kot eno samo digitalno knjigo, kjer so zabeležene vse transakcije znotraj ekosistema kriptovalut. Tu ima sistem vse transakcije v kronološkem vrstnem redu in odprt za oči javnosti.

Niso pa vsi blockchaini enaki. Obstajajo javni in zasebni. Vendar sta oba decentralizirana, kljub temu pa imata bistveno razliko.

Vpišite se zdaj:Tečaj osnove podjetniških blokov

Kaj je zasebni blokchain?

Zasebni blockchain razvija in vzdržuje zasebna organizacija, ki je pristojna za postopek rudarjenja in algoritem soglasja. Zasebna organizacija se odloči, kdo se lahko pridruži omrežju in omogoči dostop, da prenese vozlišča.

Ja, zdaj ne zveni tako decentralizirano! Nihče ne more kadar koli brati, pisati ali revidirati verige blokov. Poleg tega lahko vladajoča organizacija preglasi ukaz blockchain ali ga izbriše, kadar koli želi!

Namesto da bi ga imenovali javna knjiga, bi ga morali imenovati »razdeljena knjiga«, ki se deli z izbranimi uporabniki.

Da, knjiga je še vedno kriptografska in nihče ne more nadzorovati vašega denarja. Torej, osnovni namen je še vedno isti.

Eden od primerov zasebnega blockchaina je platforma Ripple.

zasebni blockchain

Nekaj ​​pomembnih značilnosti

  • Samo izbrani posamezniki ali subjekti imajo pravico do ogleda vozlišč v omrežju.
  • Rudarska priložnost ni javna. Nekatere kriptovalute so celo predhodno kopane!
  • Pravice do pregleda in revizije so pridržane samo izbranim osebam.
  • Decentraliziran in omogoča transakcije P2P.
  • Večinoma so nespremenljive.

Zakaj uporabljati zasebni blockchain?

Tehnologija veriženja blokov je preprosto zunaj sveta. Tehnologija kaže potencial za spremembo samega sveta, kakršnega poznamo. Tradicionalni finančni sistem se lahko sesuje, saj odpravlja vse pomanjkljivosti v njem.

Ker so razumeli neomejen potencial sistema, so se številni korporativni velikani zelo zanimali za tehnologijo. Podjetja, kot so Microsoft, IBM, Alibaba itd., So aktivno vlagala v tehnologijo.

Torej, kaj to pomeni? Ali se bojite, da bodo podjetja uničila celovitost celotnega koncepta decentralizirane valute?

No, pravzaprav ne. Dejansko se odpravijo številne pomanjkljivosti javnih verig blokov. Torej, poglejmo, kaj so primeri zasebne uporabe verige blokov.

Bi radi izvedeli več o primerih uporabe? Tukaj je vodnik za podjetja, ki za začetek uporabljajo tehnologijo veriženja blokov.

Ni Power Killer!

Vsi vemo, rudarjenje bitcoinov traja nepredstavljivo veliko procesorske moči. Tako porabi veliko energije. Ker zasebni blockchains zagotavljajo vnaprej kovane kovance, ga lahko v primerjavi z javnim imenujemo energetsko učinkovit.

Manj hlapno

V YouTubu boste našli veliko video posnetkov, ki pravijo, da so bitkoini tvegan posel. No, pravzaprav je! Nihče ne more napovedati, ali se bo cena dvignila v prah ali ugriznila v prah. Lastniške organizacije dnevno uravnavajo zasebne verige blokov in zato so manj nestanovitne.

Sodelujte za boljše

Veliko teh zasebnih uporabnikom omogoča, da delajo vzporedno z bankami in finančnimi agencijami. Zaradi tega je tehnologija bolj praktična in uporabna. Zakaj bi se prepirali, če ste lahko prijatelji s sistemom?

Brez nezakonite dejavnosti

Najboljše pri zasebnem blockchainu je, da nima nobene možnosti, da bi dovolil kriminalne dejavnosti. Vprašanje je, da je Bitcoin priljubljena platforma, vendar je odgovoren tudi za kakršne koli nezakonite dejavnosti.

Tako ima slab sloves. Toda zasebni blockchains so zelo selektivni. Posledično lahko na platformo vstopi edina pooblaščena oseba, ki omejuje kriminalce.

Opolnomočenje podjetniških podjetij

Običajno je zasebno omrežje namenjeno opolnomočenju podjetij. Osredotoča se na splošne koristi organizacije in ne na posameznike. Tako je očitno, da bo zagotovil večje prihodke in povečal splošno rast podjetja. Pomaga lahko tudi pri razvoju podjetniških blockchain platform.

Javni in zasebni blokchain

Vedno se razpravlja o tem, kateri je najboljši – zasebni ali javni blockchain. V resnici nobeno ni dobro ali slabo iz kakršnega koli posebnega razloga. Obstajajo različne vrste blockchain tehnologije in vse so primerne za različne namene.

Da pa si umirite misli, poglejmo primerjavo Public Vs Private Blockchain.

Javni Blockchain Zasebni Blockchain
Dostop Kdorkoli Enotna organizacija
Oblast Decentralizirano Delno decentralizirano
Hitrost transakcije Počasi Hitro
Konsenz Brez dovoljenja Dovoljeno
Transakcijski stroški Visoko Nizko
Ravnanje s podatki Dostop za branje in pisanje za vsakogar Dostop za branje in pisanje za eno organizacijo
Nespremenljivost Poln Delno
Učinkovitost Nizko Visoko

Končna ideja

Torej? Ste dobili osnovno razumevanje zasebnih verig blokov? Čeprav ideja iztiri iz osnovne ideologije kriptovalute, je vseeno bolj praktična. Zaradi manj nestanovitne narave je bolj zaželena za običajne uporabnike, ki želijo platformo uporabljati za vsakodnevne dejavnosti, kot so plačevanje računov za komunalne storitve in drugo.

Če vas zanima blockchain in želite razumeti, kako se pojavljajo te različne vrste blockchain, priporočamo, da začnete z našim brezplačnim temeljnim tečajem.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me