Nybörjarhandbok: Vad är ett Altcoin?

Om du är ny på kryptovalutasfären borde du ha hört talas om altcoin. Så, vad är ett altcoin? Har det något att göra med Bitcoin? Låt oss utforska.

Vad är ett altcoin?

Vad är ett Altcoin?

Altcoin är en teknisk term som används för att skilja andra mynt från Bitcoin. Med enkla ord kallas alla kryptovalutor som skiljer sig från Bitcoin som “altcoin”. Enkelt, rätt?

Ordet “altcoin” kan brytas ner till “alt” och “mynt”. “Alt” syftar till “alternativ” medan “mynt” betyder kryptovaluta.

Altcoin uppstod precis efter att Bitcoin släpptes. Bitcoin är den första kryptovaluta som dykt upp. Det är också kryptovalutan som introducerade konceptet blockchain och distribuerad ledgerteknologi. Det förde med sig en revolution. Men precis som alla andra första generationens tekniker hade det också några allvarliga nackdelar.

Altcoins fick möjlighet att anamma vad Bitcoin har att erbjuda och förbättra det. Det var här andra generationens och tredje generationens blockchain anlände. Några av de viktigaste exemplen på andra och tredje generationens kryptovaluta inkluderar Monero, Zcash, Ethereum, Litecoin, och andra. Var och en av dem har förbättrat Bitcoin på ett eller annat sätt.

Ethereum förbättrade till exempel användningen av blockchain genom att tillhandahålla en plattform där DApps kan byggas och underhållas. Det gav upphov till andra altcoins som är ERC20-kompatibla. Binance, EOS och TRON är bara några exempel på ERC20-standard altcoins. I skrivande stund finns det mer än 88 000 kryptomynt ERC20. Men bara ett fåtal av dem är användbara i den verkliga världen och har vunnit mycket marknad enligt CoinMarketCap.

Olika ekonomiska modeller och distributionsmetoder

Bitcoin blockchain drivs av Proof-of-Work (PoW) konsensusalgoritm. Detta resulterade i en blockchain helt beroende av beräkningskraft. Ursprungligen var beräkningskraften att bryta ett block inte mycket. Men med tiden växte det exponentiellt på grund av dess popularitet

Det är ett stort problem för hela kryptovalutamiljön. För att lösa problemet släpptes nya konsensusalgoritmer. De inkluderade Proof of Stake (PoS), Delegated Proof of Stake (DPoS), Proof-of-Authority (PoA) och så vidare. PoS löste energi- och beräkningsproblemet eftersom det krävde noder för att sätta mynt för att delta i konsensusen.

Men inte alla altcoins är revolutionerande. Några av dem är bara gaffeln i den populära Bitcoin blockchain. Bitcoin-kontanter är ett av exemplen som gafflade den ursprungliga Bitcoin-blockkedjan. Den enda skillnaden är att Bitcoin-kontanter har stor blockstorlek, snabbare transaktioner och en central strategi. Bitcoin-kontanter är ett alt-mynt som inte mottogs väl av samhället eftersom det stred mot filosofin om blockchain-teknik.

Ett annat populärt altcoin som faller inom denna kategori är Ripple. Det är en central kryptovaluta med målet att ge bankerna möjlighet att överföra tillgångar snabbare och gränsöverskridande betalningar enkelt. Myntet fick också en viss motreaktion på grund av dess centraliserade tillvägagångssätt.

När Litecoin introducerades först blev det erkänt som silver jämfört med “guld” Bitcoin. Det förlorade dock sin position på grund av andra altcoins på marknaden.

Vad kommer härnäst?

Vad är Altcoin Future?

I skrivande stund finns det mer än 1500 altcoins på marknaden. Vitboken Bitcoin gav kunskapen att bygga mynt när som helst. Startups är starkt intresserade av denna idé eftersom de släpper ut sina tokens till marknaden. Tanken är att samla in pengar till sin verksamhet. Vi spekulerar dock i att de flesta kommer att misslyckas på lång sikt.

Läs mer om vad som är Penny-kryptovalutor?

Med blockchain fortfarande i sin spädbarnsstadium är det svårt att säga var altcoin-festen ska gå. Fram till nu litar människor alltid på Bitcoin jämfört med alla andra altcoin där ute. Och detta kan tydligt framgå av det faktum att Bitcoin steg till 19 000 USD i december 2017. Just nu sitter den nära 8 000 mark.

Altcoin flyttar blockchain-revolutionen i rätt riktning. Startups är i framkant för att lyfta tungt. I nästan alla sektorer som påverkas av blockchain gör altcoins det lättare för dessa sektorer att använda blockchain och blir bränsle för förändring.

Så, vad tycker du om altcoin? Kommer de att stanna eller förgås? Har du också något favoritaltcoin? Kommentera nedan och låt oss veta. Vi lyssnar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me