10 najpogostejših pogostih vprašanj o davku na kripto v Avstraliji (to vam lahko prihrani denar)

V tem članku bomo odgovorili na 10 najpogostejših vprašanj, ki jih prejmemo glede davka na kripto v Avstraliji. Na koncu te objave bomo našteli tudi nekaj najboljših orodij in programske opreme za kripto davke, ki vam pomagajo izračunati vaš kripto zaslužek.

Zavedati se morate tudi, da avstralski davčni urad (ATO) zdaj zatira trgovce s kriptovalutami. Če torej niste seznanjeni s svojimi davčnimi obveznostmi, bi lahko bili ogroženi.

Priljubljene kripto izmenjave v Avstraliji

10 pogostih pogostih vprašanj o davku na kripto v Avstraliji

Preden začnemo, je pomembno razumeti, kako avstralski davčni urad (ATO) opredeljuje davčna obravnava kriptovalut v Avstraliji.

V bistvu ga vlada opredeli kot a "digitalno sredstvo, pri katerem se tehnike šifriranja uporabljajo za regulacijo ustvarjanja dodatnih enot in preverjanje transakcij v verigi blokov. Kriptovaluta običajno deluje neodvisno od centralne banke, centralne oblasti ali vlade."

Kot kakršno koli sklicevanje na „kriptovaluto“ torej vključuje Bitcoin in druge altcoine, ki jih morda imate v denarnici strojne opreme ali platformi za trgovanje z Bitcoin.

Sorodno: 10 najboljših borz kriptovalut v Avstraliji

Tukaj je 10 najpogostejših vprašanj o kripto davkih:

Kako deluje davek na kriptovalute?

Kriptovaluta je obdavčena tako kot katero koli drugo tradicionalno sredstvo, kot so nepremičnine in plemenite kovine. Ko boste neko sredstvo prodali ali trgovali z njim, boste verjetno morali plačati davek na razliko med prodajno ceno in ceno, ki ste jo kupili (brez menjalnih provizij in provizij itd.).

Ta razlika v vrednosti se meri v fiat valuti in se pogosto imenuje Davek na kapitalski dobiček. To velja za večino držav, kot so Avstralija, ZDA, Velika Britanija, Kanada itd.

Davek na kapitalski dobiček velja tudi za kriptovaluto v trenutku, ko se z njo odsvoji. Na primer, ko jo prodate, zamenjate za drugo kriptovaluto ali jo uporabite za nakup, kot je razloženo spodaj.

Katere od vaših kripto dejavnosti so obdavčljive?

Kdor je vpleten v pridobivanje ali odsvojitev kriptovalut, je predmet davčnih posledic. Ti se lahko razlikujejo glede na naravo vaših okoliščin in vaše mejna davčna stopnja.

Za večino Avstralcev se naslednje kripto dejavnosti štejejo za obdavčljive dogodke:

 • Trgovanje s kriptovalutami (postopek prodaje ene kripto valute za drugo)
 • Prodaja Bitcoin v fiat valuto (npr. Avstralski dolar)
 • Ko kriptovaluto podarite prijatelju ali družini
 • Prejemajte kriptovalute kot zaslužek (npr. Rudarjenje kripto)
 • Nakup blaga in storitev s kriptovalutami

To pomeni, da vsakič, ko kupujete, prodajate, darujete, trgujete, kopate ali trošite kriptovalute, izvedete dogodek davka na kapitalski dobiček in nekateri ali vsi dobički so lahko obdavčeni.

Sorodno: 4 Najboljši Bitcoin Cashback & App Rewards (BREZPLAČEN denar)

kripto davek

Koliko kripto davka bom moral plačati?

Vedeti, kako plačati davke na kripto, je lahko zahtevna naloga, če ste šele začeli s kriptovaluto.

Če kupujete in imate kripto sredstvo in ga nato prodajate v prihodnosti, bo to povzročilo davek na kapitalski dobiček. To pomeni, da boste verjetno morali plačati davek od tega. Znesek kripto davka, ki ga boste plačali, je odvisen od nekaj dejavnikov:

 • Ste rezident Avstralije za davčne namene
 • Koliko dohodka zaslužite

Če ste navdušenec nad kriptovalutami in ste vlagali v digitalne valute ali trgovali z njimi, boste obdavčeni z morebitnimi kapitalskimi dobički, ki izhajajo iz vašega trgovanja s kripto valutami..

Če na primer kupite Ethereum kot naložbo in ga kasneje prodate za AUD ali ga zamenjate za drug kovanec kriptovalut po višji ceni, ki je povzročila kapitalski dobiček, boste morali plačati davek.

Če pa imate svoje kripto sredstvo več kot 12 mesecev, ste upravičeni do 50-odstotnega popusta na davek na kapitalski dobiček. To pomeni, da tudi če se tržna vrednost (v AUD) vašega kripto portfelja spremeni, ne ustvarite kapitalske dobičke ali izgube, dokler ne odtujite svojih digitalnih sredstev.

Ko izračunate znesek kapitalskega dobička, lahko ugotovite dolgovani davek tako, da se sklicujete na svoj mejna stopnja dohodnine. Kapitalski dobički v Avstraliji so obdavčeni po enaki stopnji kot mejna stopnja dohodnine.

Kako izračunati znesek davka od kripto zaslužka?

izračunati kripto davek

Znesek davka, ki ga plačate na kripto zaslužku, se lahko razlikuje glede na vrsto dejavnosti, ki jo opravljate. V Avstraliji je treba dobičke in izgube zaradi dejavnosti kriptovalut izračunati v avstralskih dolarjih.

Torej boste morali ceno kripto sredstev ob nakupu in prodaji pretvoriti v AUD. Razlika v vrednosti fiat med temi datumi bo obdavčena z davkom na kapitalski dobiček.

To vključuje, ko zamenjate kriptovaluto v zameno za AUD, pretvorite v drug kovanec ali kupite blago in storitve s kriptovaluto.

Ali moram vložiti davke na svoje izgube v kriptovaluti?

Da, tudi če ste kriptovaluto izgubili, ko ste jo prodali za manj, kot ste jo kupili, se to šteje za kapitalsko izgubo.

V resnici je v vašem interesu, da zabeležite kakršno koli kapitalsko izgubo, saj jo lahko uporabite za zmanjšanje prihodnjih kapitalskih dobičkov. To vam lahko v prihodnosti izravna obdavčljiv dohodek, kot so kripto davki.

Torej, pomembno je, da zabeležite vse svoje dejavnosti kripto trgovanja skozi vse leto.

Vzemimo preprost primer.

Če ste kupili 1 bitcoin, ko je bila cena 5000 USD, in znova prodali 1 Bitcoin za 20 000 USD, bi ustvarili dogodek z davkom na kapitalski dobiček (CGT). Zato boste verjetno morali plačati davek na dobiček v višini 15.000 USD, izmerjen v avstralskih dolarjih, ko ste ga prodali..

Ali se lahko izognem plačilu kripto davkov?

Ne, vse težje se je izogniti plačilu davka na svoja kripto imetja. Vsakič, ko kupite kripto s pomočjo fiat-a ali pretvorite kriptokovanec v drugega, digitalna sled ostane za seboj.

Zaradi pritiska lokalnih oblasti se od kripto borz zahteva, da svoje podatke o svojih uporabnikih predajo davčnim organom.

V poročilu Globe Newswire ATO pričakuje zbiranje več kot 3 milijarde dolarjev davčnih glob od kripto trgovcev in vlagateljev samo v tem finančnem letu. Poleg tega avstralska vlada prav tako namenja milijardo dolarjev za identifikacijo vsakogar, ki ni prijavil svoje trgovske dejavnosti in vložil davkov.

Ali moram zabeležiti vsako kripto sredstvo?

Da. Vsaka kriptovaluta se šteje za sredstvo s kapitalskim dobičkom.

Torej, če imate na svoji strojni denarnici več altcoinov, morate pri pripravi obračuna kripto davka voditi evidenco vsakega kovanca..

Ali moram plačati davek na trgovanje s kripto-kripto-kripto?

Da. Zamenjava ene kriptovalute z drugo se šteje za dogodek davka na kapitalski dobiček. Kot tak bo davčni urad prodajo kovanca obravnaval po tržni ceni v fiatni valuti vsakega sredstva v času transakcije.

Če na primer prodajate Bitcoin za Ethereum, bi davčne agencije to obravnavale kot prodajo Bitcoina po tržni ceni Ethereuma, ki ste jo prejeli v denarnico za izmenjavo..

Katere podatke moram zapisati?

Hraniti in voditi morate podatke o datumu transakcije (nakup in prodaja), sredstvih (-ih) kriptovalut in s kom ste trgovali.

Kot smo že omenili, se vaš kripto davek izračuna v avstralskih dolarjih. Torej boste morali kripto pretvoriti v avstralski dolar v času transakcije (za nakup, prodajo in trgovanje).

Ti podatki so lahko vključeni v potrdilo o plačilu, izvoz datoteke v formatu .csv s kripto borz in zgodovino transakcij iz vaše digitalne denarnice.

ATO bo sprejel vsako od teh metod dokumentiranja.

Ali obstajajo Crypto davčni kalkulatorji, programska oprema ali orodja?

Da, v spletu obstaja več programov za kripto davke, ki vam pomagajo slediti vašim trgovanjem in ustvarjati poročilo o kapitalskih dobičkih. Vsaka programska oprema vam lahko pomaga pri izračunu dobička in izgube za izpolnitev davčnih obveznosti.

Nekaj ​​najboljših programskih orodij za kripto davke je:

 • TokenTax
 • Koinly
 • Seštevanje
 • Zenledger
 • Cryptotrader
 • Davki na Bitcoin
 • Vzvišeni IP

sledenje kovancev

Če ste aktiven trgovec, bo uporaba teh programov za kripto davke zelo dragoceno orodje, ki bo odpravilo glavobol ob koncu proračunskega leta..

Če pa želite davke raje izračunati sami, se lahko vedno odločite, da to storite na staromoden način s pomočjo preglednice kripto davkov za beleženje vsakega posla.

Zaključek

Upamo, da ste s tem vodnikom dobili boljšo sliko kripto davka v Avstraliji ter nekaj priročne davčne programske opreme in orodij, ki vam bodo pomagala pri obračunu davka.

V Avstraliji obstajajo tudi kripto borze, ki ponujajo brezplačen kalkulator davkov, kot sta Swyftx in Independent Reserve, ki si ga lahko omislite. Ti digitalni ponudniki imajo funkcijo davčnega poročila za izvoz vaših transakcij.

Ker se predpisi nenehno spreminjajo, vam priporočamo, da obiščete ATO-jev vodnik po kriptovalutah za več informacij.

Omejitev odgovornosti: Prosimo, ne zanašajte se na informacije v tem dokumentu, saj nismo davčni strokovnjaki. Vedno poiščite lastno finančno in davčno svetovanje pri strokovnjaku.

Zapustili vam bomo nekaj vprašanj:

 • Ali boste letos vložili davčno napoved za kripto?
 • Kako izračunavate svoj kripto davek?
 • Katero programsko opremo za kripto davek uporabljate?
 • Ali uporabljate osnovno preglednico za kripto davek?

Če menite, da je teh 10 pogostih vprašanj koristno za kripto vlagatelja, ki ga poznate, z njimi delite ta priročnik in uporabna orodja za kripto davek.

Mogoče bi vas tudi zanimali ti izbrani članki:

 • Najboljša spletna mesta za prodajo bitcoinov za gotovino v Avstraliji [takoj]
 • 7 načinov za nakup Bitcoin z gotovino v Avstraliji
 • Najhitreje & Najlažji način za nakup NEO v Avstraliji
 • 5 najboljših alternativ za nakup Coinspot & Prodaja Bitcoin
 • 4 najboljša mesta za kriptogram za trgovce z Altcoin

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me