Blockchain Vs Relational Database: Hva er forskjellen?

Blockchain-teknologi er et av underverkene i verden akkurat nå. Men hva er så sprøtt ved et reskontorsystem? Kan ikke de forrige databasemodellene løse alle problemene allerede? For å svare på alle spørsmålene dine, tar vi sammen sammenligningen av blockchain vs relationsdatabase.

Både relasjonsdatabase og blockchain er perfekt i stand til å håndtere oppgavene til bedriftsbedrifter. Rett etter utviklingen av blockchain blir verden gal over det. Men hvis relasjonsdatabase er perfekt i stand til jobben, hvorfor trenger vi blockchain? Sannheten er at selv om relasjonsdatabase kan tilby god verdi, faller den fortsatt bak i mange kategorier sammenlignet med blockchain.

Siden begge disse hovedboksmodellene er ekstremt populære, og noen av dere kan være skeptiske til om blockchain er verdig nok til å erstatte denne allerede eksisterende modellen. Vi sjekker ut akkurat det.

Meld deg på nå:Gratis Blockchain-kurs

Hva er Blockchain Technology?

I blockchain vs relationsdatabasen må du vite om begge teknologiene før du finner ut hvordan de er forskjellige. Derfor gir vi en kort forklaring på blockchain-teknologien først.

Så, hva er blockchain-teknologi? Vel, det er et hovedbokssystem som er desentralisert og distribuert. Mer, det tilbyr også dataintegritet, gjennomsiktighet og så videre.

Enkelt sagt vil blockchain være koblet sammen i et kjedelignende format. Det betyr at alle data i hovedboken vil ha en kjedelignende struktur. Så tenk bare strukturen til blokker som er koblet sammen.

Videre vil en blokk bli koblet til forrige og etter blokker. Som et resultat skaper alle blokkene en kjede av blokker, og dermed navnet.

Mer, hver eneste blokk på hovedboken vil ha data eller informasjon om transaksjonen. Så hva med sikkerheten til disse transaksjonsdataene? Vel, hver eneste blokk blir kryptografisk kryptert. En annen kul ting med blockchain er at den vil ha en kryptografisk Hash-ID som ingen kan reversere.

Du kan tenke blockchain som en database som bare lagrer informasjon. Forskjellen er imidlertid enorm. I virkeligheten er begge to ganske forskjellige, og vi kommer snart inn på det i sammenligningen av blockchain vs relasjonell database.

Blockchain er som standard uforanderlig. Så det betyr at ingen kan endre noen form for data overhodet. Dermed kan all informasjon som kommer inn i systemet en gang ikke endres eller slettes. Som et resultat vil den forbli i hovedboken for alltid.

Det er også en peer-to-peer-forbindelse, så det ville ikke være noen sentral styrende myndighet som kan spionere på deg eller din informasjon. Derfor betraktes blockchain som en teknologi for brukerne, ikke de styrende myndighetene.

blockchain vs relasjonsdatabase

Hvordan virker det?

Nå som du vet hva blockchain er i denne sammenligningsguiden for blockchain vs relasjonell database, er det på tide at du vet hvordan det fungerer. Men før vi begynner, la meg fjerne noen av vilkårene for å hjelpe deg med å forstå teknologien bedre.

Hovedbokssystemet inneholder all informasjon eller endringer som skjer i systemet. Videre kalles alle dataendringene i systemet “transaksjoner”. I de tidlige dagene av adopsjon trodde alle at blockchain bare var egnet for transaksjoner med kryptovalutaer. Men scenariene har endret seg fullstendig. Nå kan den gjøre mye mer, og den utvikler seg fortsatt.

Uansett er alle brukerne på systemet noder, og de får en kopi av reskontorsystemet. I virkeligheten kan blockchain-teknologier skille seg fra hverandre, og noder kan kommunisere med hverandre ved hjelp av forskjellige metoder.

Prosessen

For å få det til å fungere, vil en node først og fremst be om en transaksjon. For å gjøre transaksjoner og motta transaksjoner trenger du to nøkler – private og offentlige nøkler. Med den offentlige nøkkelen kan en annen node finne deg i nettverket, og med den private nøkkelen kan du signere en transaksjon.

Etter transaksjonsforespørselen opprettes en blokk som inneholder all informasjonen. Men informasjonen er kryptert for å unngå sikkerhetsfeil.

Etter det blir den kringkasting gjennom hele systemet til alle andre noder som kan delta i bekreftelsen. Og så, for å fullføre det, må andre noder stemme eller komme til enighet om at transaksjonen virkelig er gyldig.

I tillegg, for å komme til enighet, vil de bruke konsensusalgoritmer. I virkeligheten er det forskjellige algoritmer som kan hjelpe nodene til å komme til enighet.

Så etter at nodene har erklært transaksjonen som gyldig, blir den utført og får plass i hovedboken.

La oss gå videre til neste del av denne sammenligningsguiden for blockchain vs relasjonell database.

Les mer:6 viktige Blockchain-funksjoner du trenger å vite om

Hva er fordelene med Blockchain?

Alle som ønsker å bruke teknologien, må lære om hvordan teknologien virkelig tilbyr. Hvordan ville du ellers vite om denne teknologien er verdt det eller ikke? Dermed har vi samlet de største fordelene med denne teknologien. La oss ta en titt.

Bedre gjennomsiktighet

Åpenhet er et stort problem når det gjelder sentraliserte systemer. Gjennom flere tiår prøvde organisasjoner å gjøre systemet mer gjennomsiktig og kvitte seg med korrupsjon. Men sentraliseringen av nettverkene kan ikke gjøre den 100% gjennomsiktig.

Imidlertid, med blockchain, er det relativt lettere å oppnå full åpenhet. I virkeligheten trenger ikke selve teknologien noen sentralisert kraft. Som et resultat er alt åpent for alle brukere å se. Selv om det er private blokkeringer, kan nodene i systemet også se mye informasjon.

Mer, validerne validerer hver transaksjon, så det er ingen måte noen kan endre verdien som de vil.

La oss sjekke ut den neste fordelen i vår sammenligningsguide for blockchain vs relasjonell database.

Forbedret sikkerhet

Blockchain kommer med mye sikkerhet sammenlignet med tradisjonelle journalføringsteknologier. Som du allerede vet, må alle transaksjonene i systemet overholde reglene for enighet. Så, etter full bekreftelse, kommer den på hovedboken. Mer, hver enkelt blokk er kryptert med en unik hash.

Alle som prøver å endre verdien i transaksjonen, vil tydeligvis også endre Hash-IDen. Dermed vil blokken skille seg fra den opprinnelige kjeden og bli ugyldig. Mer, blokkeringer gir andre sikkerhetslag i alle sårbare punkter, for eksempel ekstra sikkerhetsprotokoller i autorisasjonsprosessen og så videre..

La oss sjekke ut den neste fordelen i vår relasjonsdatabase vs blockchain sammenligningsguide.

Desentralisering

I virkeligheten er blockchain som standard desentralisert. Men hvordan? Hvordan fungerer det ordentlig uten noen myndighetsmyndighet? Vel, jevnaldrende jobber faktisk sammen for å danne strukturen i systemet. De vil vedlikeholde hovedboken, og de vil sørge for at alle får den samme behandlingen.

Som et resultat er det ingen tilfelle av korrupsjon, og det er ingen eneste kraftige bruker som kan kontrollere alle. Selv om det er en viss privat og tillatt blockchain (Hyperledger, Corda, Enterprise Ethereum, Quorum, Ripple) som kanskje ikke virker fullstendig desentralisert. Men de tilbyr også andre metoder som kan bidra til å nå et desentralisert miljø.

La oss sjekke ut den neste fordelen i vår relasjonsdatabase vs blockchain sammenligningsguide.

Meld deg på nå: Certified Enterprise Blockchain Professional (CEBP) kurs

Reduserte kostnader

Å administrere og forbedre eldre systemer krever mye penger og ressurser. Systemene er mer penger. Uansett hvor mye du bruker, kan du ikke få det til å fungere mer effektivt.

Dermed kan oppføring av blockchain bidra til å redusere alle kostnadene. Investeringen kan virke som et kostbart alternativ i starten, men for en engangsoppgradering får du en levetid på inntekter. Ved hjelp av teknologien kan selskapene redusere all sin fullstendige drift og strømlinjeforme en strategi som kan øke inntektene.

Du tror kanskje at det ikke fungerer, men for tiden bruker mange mennesker denne teknologien, og de vet hvordan det endrer selskapets fremtid.

La oss sjekke ut den neste fordelen i vår relasjonsdatabase vs blockchain sammenligningsguide.

Ekte sporbarhet

Ved hjelp av blockchain kan bedrifter oppnå ekte sporbarhet i sitt ledelsessystem for forsyningskjeder som vil være til nytte for både leverandører og produsenter. I utgangspunktet, i produksjonslinjer, kan ingen redegjøre for de leverte produktene som kommer inn på fabrikken. Men blockchain kan spore elementene dine rett fra kilden i sanntid.

Så det er garantert at du holder deg oppdatert hvert trinn i prosessen.

La oss sjekke ut den neste fordelen i vår relasjonsdatabase vs blockchain sammenligningsguide.

Svært effektiv

Blockchain kan hjelpe din bedrift å øke effektiviteten i stor grad. Hvordan? I virkeligheten løser blockchain alle problemene som forsinker selskapets prosesser. For eksempel tar en transaksjon gjennom en tradisjonell bank vanligvis omtrent 1-3 virkedager. Men hvis det er internasjonalt, kan det ta opptil seks dager å behandle det.

Det er mye bortkastet tid bare for å utføre betalinger eller motta betalinger. Men blockchain kan fullføre transaksjonene så raskt som innen få sekunder. Så du forstår, ikke bare vil du spare tid, men du kan til og med redusere de ekstra avgiftene for eventuelle globale transaksjoner.

Hva er relasjonsdatabase (RDB)?

En relasjonsdatabase er en kombinasjon av tabeller, kolonner og poster. Mer så har RDBs definert forhold mellom hver tabell eller hvert sett med informasjon. I utgangspunktet er informasjonssettet organisert tungt for å finne de riktige dataene til rett tid.

Uansett vil bordene kommunisere og mate hverandre informasjon når du trenger det. I virkeligheten bruker et relasjonelt databasestyringssystem Structured Query Language (SQL) for å tilby enkel programmerbar tilgang til databaseinteraksjonen.

Et relasjonelt databasestyringssystem kan organisere informasjon ved hjelp av forskjellige metoder. Og bedriftene som bruker den, vil definere hvordan de vil organisere dataene i systemet.

Lær mer om blockchain-plattformer for bedrifter for å forstå hvordan hver av dem fungerer.

Hva er fordelene med Relational Database Management System?

Datakonsistens

Det relasjonelle databasestyringssystemet utmerker seg ved å opprettholde datakonsistens i flere tilfeller. I virkeligheten er det flere tabeller i systemet som er koblet sammen. Så når det skjer en endring i en av tabellene, oppdaterer den også atomkoblede tabeller.

For eksempel når noen tar ut penger fra minibanken, kan han / hun også se endringen i gjenværende saldo.

Atomisitet og forpliktelse

Hver relasjonsdatabase følger forretningsregler veldig grundig. Dermed vil den bare utføre de oppgavene som følger med disse forretningsforpliktelsene. For eksempel, hvis databasen sporer en oversikt over tre elementer som følger med hverandre, vil den bare oppdatere verdien hvis den også kan opprettholde de to andre tabellene.

Så hvis den ikke kan gjøre det samme i andre tabeller, avviser den forespørselen.

Enkelhet

Datahåndteringen i relasjonsdatabasen er ganske enkel. Den kommer bare i rader og kolonner. Dermed er det ingen kompleksitet i det. Mer, tabellstrukturen er kjent for enhver bruker, og de kan bruke den uten å kjenne noen andre aspekter.

Videre er hver eneste data i systemet nøye organisert.

Enkel datahenting

Å hente data fra denne typen database er veldig enkelt. I virkeligheten kommer de med mange spørringskommandoer som du kan bruke til å hente den nøyaktige informasjonen du leter etter. I tillegg kan du kombinere tabellene for å hente annen informasjon fra mange bord samtidig.

Dermed er det enkelt å filtrere de du trenger.

Fleksibilitet

Den beste delen om relasjonsdatabaser er skalerbarhet. Du kan forvente at den skaleres i stor grad, og ytelsen vil ikke forringes på noen måte. Dermed tilbyr den en fleksibel struktur som du kan endre når som helst uten problemer i det hele tatt.

Å legge til ny informasjon eller oppdatere eksisterende er grei. Uansett, hvis det er for mye informasjon og systemet ikke har ressurser til å håndtere det, kan det til slutt bli litt tregt.

Samtidig låsing av databaser

Vel, det kan lett oppstå konflikter i relasjonsdatabasen når to brukere vil gjøre endringer i samme tabell. For å unngå det, låser databasen tabellen når en bruker får tilgang til den. Men det kan begrense applikasjonsytelsen hvis den låser hele tabellen.

Dermed kan mange databaser låse den spesifikke posten for å holde applikasjonen i gang, selv om den oppdateres.

Les også: Hvordan fungerer Blockchain?

Relational Database Vs Blockchain Technology: Full Sammenligning

Autoritet

Den første store forskjellen mellom en relasjonsdatabase og blockchain-teknologi er at de har forskjellige autoritative systemer. I et relasjonelt databasesystem er det alltid en form for sentralisert autoritet.

Det er ingen form for desentralisering i systemets arkitektoniske modell. I utgangspunktet er det at den tilbyr den eneste kontrollen til den administrative myndigheten, og de kan gjøre endringer som de vil.

På den annen side tilbyr blockchain-teknologi en desentralisert autoritet. Hva betyr det? Det betyr at den ikke har noen sentral autoritet eller mellommann når den skal vedlikeholde.

Som et resultat har brukerne full kontroll over hva som vil skje i systemet. Dermed kan ingen sentral myndighet gjøre endringer som de vil.

Arkitektur

En annen stor forskjell mellom en relasjonsdatabase vs blockchain-teknologi er at de begge har forskjellig arkitektur når det gjelder reskontorsystemet. I utgangspunktet har et relasjonelt databasesystem en typisk klient-servermodell. Selv om det har vært den primære strukturen i internett-systemet vårt i veldig lang tid, er det visse grenser når det gjelder dette.

I virkeligheten er klientservermodellen svært sårbar for hackere og blir hacket nå og da. På den annen side tilbyr blockchain en peer-to-peer-arkitektur i stedet for en klientserver-en. Her kan brukere på noden få kontakt med hverandre ved hjelp av kryptografiske protokoller. Mer, det øker sikkerhetsstatusen til reskontorsystemet og er derfor veldig mindre utsatt for hack.

Data håndtering

Begge teknologiene håndterer dataene veldig forskjellig. For en relasjonsdatabase støtter den CRUD. Det betyr at i det systemet kan brukere opprette, lese, oppdatere og slette. I virkeligheten, med så mye frihet til å endre eller endre, fører verdien i systemet til mye korrupsjon. Folk kan bare endre verdien for å få flere fordeler.

Mer, i mange tilfeller kan den styrende myndigheten endre eller slette informasjon som er avgjørende for selskapet. Alt på grunn av deres personlige gevinst.

På den annen side gir blockchain deg bare lese- og skrivetilgang. Mer, i mange tilfeller kan det også begrense disse to tilgangene fra massefolket. Så her kan du bare sette inn data én gang, og etter det kan du ikke oppdatere eller slette dem noen gang.

La oss gå videre til den delen av denne relasjonsdatabasen vs sammenligningshåndbok for blockchain-teknologi.

Dataintegritet

Blockchain kommer med et høyere nivå av integritet sammenlignet med et relasjonelt databasesystem. Hvordan? Vel, først og fremst vil alle som prøver å endre verdien i transaksjonen, tydeligvis også endre Hash-IDen.

Dermed vil blokken skille seg fra den opprinnelige kjeden og bli ugyldig. Mer, blokkeringer tilbyr andre lag med sikkerhet i alle sårbare punkter, for eksempel tilleggs sikkerhetsprotokoller i autorisasjonsprosessen og så videre. Som et resultat bevarer teknologien dataintegriteten på alle mulige måter.

Men ikke i relasjonsdatabasen. I virkeligheten tilbyr de automatisk feiloppdagelse og obligatorisk autofyll. Det betyr at ingen kan la noen rader eller kolonner være tomme. Mer, det kan også skissere hva slags informasjon som vil gå der, som tall eller tegn. Men det kan ikke stoppe andre mennesker fra å endre informasjonen.

La oss gå videre til neste attributt for denne blockchain-teknologien vs sammenligningsguide for relasjonell database.

Implementering av blockchain-teknologi er en vanskelig prosess. Lær hvordan du implementerer blockchain og bruk det til å styrke virksomheten din nå!

Åpenhet

En annen stor egenskap ved teknologien er at den gir full gjennomsiktighet når det gjelder å verifisere dataene. Dermed vil alle på nettverket stole på systemet ettersom det fungerer basert på den fullsikre algoritmen.

I offentlige blokkeringer er hovedbokssystemet opp til alles syn. Imidlertid kan visningsalternativet være begrenset i private, basert på de forhåndsdefinerte kriteriene.

På den annen side tilbyr det relasjonelle databasesystemet ikke åpenhet i det hele tatt. Det er fullt sentralisert, og brukerne har ingen måte å vite om databasen har riktig informasjon eller ikke.

Mer, de kan ikke engang verifisere om disse er riktige eller gale. Som et resultat mister brukerne sakte sin tillit til systemet.

La oss sjekke ut neste attributt for denne blockchain-teknologien vs sammenligningsguide for relasjonell database.

Koste

Jeg antar at denne runden teknisk sett går til relasjonsdatabaser. Hvorfor? Relasjonsdatabaser er eldre nettverk, og de har eksistert i veldig lang tid.

Dermed er det ikke så tidkrevende å implementere dem. Imidlertid, i forhold til tradisjonelle databaser, tar en relasjonsdatabase mer tid å sette opp. Men det er også billig.

På den annen side er blockchain bare et nytt tilskudd til verden akkurat nå. Det er også på randen av å utvikle seg og er derfor ganske komplisert å sette opp. Som et resultat er ressursen for implementering av blockchain litt dyr. Selv talentene du vil ansette for å gjøre jobben, har høyere betaling.

Så du skjønner, det vil koste deg mer å oppgradere til blockchain-systemet. Men på sikt vil investeringen sikkert være verdt det.

La oss sjekke ut neste attributt for denne blockchain-teknologien vs sammenligningsguide for relasjonell database.

Opptreden

Denne egenskapen gir en mye mer blandet produksjon. I virkeligheten, når det gjelder en relasjonsdatabase, vil du få en mye raskere produksjon sammenlignet med blockchain. Men hvordan tar et eldre nettverk kortere tid å jobbe?

Vel, det er fordi det relasjonelle databasesystemet ikke har komplekse funksjoner som konsensus eller andre protokoller som kan bremse systemet.

Mer, da sentralmyndigheten administrerer systemet, er det ingen overveldende trafikk som tømmer all båndbredden.

Blockchain er derimot mye raskere når det er begrenset antall noder. Men når tallet begynner å stige, blir systemet langsommere over tid. Så, ytelsen til blockchain varierer med tiden.

La oss sjekke ut neste attributt for denne blockchain-teknologien vs sammenligningsguide for relasjonell database.

Kryptografi

Til slutt har relasjonsdatabasen ikke kryptering i systemet. Det er ikke slik at du ikke kan kryptere informasjonen. Men problemet er i databasen at brukerne spør om å finne viss informasjon raskt ved hjelp av forholdet mellom tabellene. Men hvis du bruker kryptering, må systemet dekryptere alle verdiene en etter en før du vet hvilken som er nødvendig.

Dermed skaper det et sikkerhetshull for databasen. På den annen side tilbyr blockchain kryptografi for å sikre all informasjonen i systemet. Alle som prøver å endre verdien, vil ende opp med et helt annet resultat. Krypteringen er solid, og det er ingen måte noen kan endre på det.

Blockchain Vs Relational Database: Sammenligningstabell

BlockchainRelational Database
Autoritet Desentralisert Sentralisert
Arkitektur Peer-to-peer-modell Klient-server-modell
Opptreden Relativt tregere Fort
Koste Kostbar Billig
Data håndtering Bare les og skriv Opprett, les, oppdater, slett
Dataintegritet Har dataintegritet Har ikke dataintegritet
Åpenhet Gjennomsiktig Ikke gjennomsiktig
Kryptografi ×

Konklusjon

Blockchain og relasjonsdatabaser har likheter, og de er også veldig forskjellige fra hverandre. Hvis du tror at du kan bruke dem om hverandre, har du veldig feil. I virkeligheten var relasjonsdatabaser en av de beste oppgraderingene fra det tradisjonelle databasesystemet. Imidlertid kommer det fortsatt med mange feil.

Som et resultat er blockchain, en ny form for reskontorsystem, her for å erstatte det. Åpenbart har det også noen begrensninger, men det er allerede så mye bedre enn relasjonsdatabaser. Til slutt er det opp til deg å velge hva du skal bruke for din bedrift.

Hvis du bare er en nybegynner i blockchain-riket og vil lære mer om denne teknologien, anbefaler vi å bruke vårt gratis blockchain-kurs for det.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me